Austrija cijeli zapadni Balkan stavila na zelenu listu

Sve zemlje zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.
Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i kao turisti.
Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo.
Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson & Džonson – i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – kineski Sinofarm i Sinovak.
Ruski Sputnjik V austrijske vlasti ne prihvataju. Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom covid-19, ili negativan PCR ili antigenski test. Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.
Izvor:Tuzlanski.ba