Bangladeš izmješta još 3.000 Rohingya na udaljeno ostrvo

Ostrvo, na koje je već izmješteno oko 7.000 izbjeglica, navodno je podložno poplavama

Bangladeš je u nedjelju započeo premještanje još 3.000 Rohingya izbjeglica na udaljeno ostrvo, uprkos protivljenju Ujedinjenih nacija (UN) i grupa za zaštitu prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

U kampu Cox’s Bazar, koji se smatra najvećim izbjegličkim naseljem u svijetu, nalazi se više od milion muslimana Rohingya koji žive u lošim uslovima.

Većina je pobjegla od nasilja nakon vojne akcije u mijanmarskoj državi Rakhine 2017. godine.

“Izbjeglice će doći do Bhasan Chara do ponedjeljka”, rekao je Mohammad Shamsud Douza, povjerenik za pomoć izbjeglicama i repatrijaciju.

Kako je kazao, to je dio plana za postepeno premještanje oko 100.000 izbjeglica.

Ostrvo, na koje je već izmješteno oko 7.000 izbjeglica, navodno je podložno poplavama. Grupe za zaštitu ljudskih prava traže da se postupak obustavi prije nego što se izradi detaljan izvještaj o zaštiti na ostrvu.

“Izbjeglice se plaše da budu izolovane”, rekao je Ro Nay San Lwin, suosnivač britanske koalicije Free Rohingya, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Smatra da bi to moglo ometati njihovu repatrijaciju u Mijanmar koje je već neizvjesna nakon vojnog puča 1. februara. U međuvremenu, vlada tvrdi da je ostrvo sigurno.

Izvor:face.ba