Njemačka djelomično zatvorila granice, ljutnja u Briselu

Njemačka je djelimično zatvorila svoje granice sa Češkom Republikom i austrijskim Tirolom u nedjelju zbog širenja novih sojeva koronavirusa, uprkos osudama takvog postupka iz Evropske unije.

Hiljadu policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere, što podsjeća na prve dane pandemije kada su članice EU-a zatvarale svoje granice.

Na prijelazu Kiefersfelden u južnoj Bavarskoj, policajci u žutim prslucima zaustavljaju svako vozilo koje dolazi iz Austrije. Prema novim pravilima koja su na snazi do 17. februara, u Njemačku se može ući samo s negativnim testom na koronavirus.

Izuzeci su za radnike u sektorima zdravstva i prometa te iz hitnih humanitarnih razloga, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka željeznica Deutsche Bahn obustavila je svoje usluge u i iz pogođenih područja. U zračnoj luci Frankfurt, najvećoj u zemlji, savezna policija u nedjelju je provjeravala putnike koji su pristizali iz Beča i Praga.

Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u austrijskom Tirolu.

‘Dosta je’

Evropska komisija osudila je nove njemačke restrikcije. “Strah od novih mutacija koronavirusa je razumljiv“, rekla je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u nedjelju za njemački list Augsburger Allgemeine.

“No istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama“, poručila je povjerenica i dodala da su cjepiva i poštovanje higijenskih mjera “jedine stvari koje djeluju”.

“Mislim da je pogrešno vratiti se Evropi zatvorenih granica kao u martu 2020.“, dodala je. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacio je kritike iz Brisela.

“Sad je dosta”, rekao je Seehofer za Bild. “EU je učinila dovoljno pogrešaka sa svojim sporim uvođenjem cjepiva”, naveo je Seehofer. ‘Drugi Ischgl’  Vlada kancelarke Angele Merkel nedavno je produžila djelimično zatvaranje Njemačke do 7. marta u strahu od novih sojeva, iako je pao broj dnevnih zaraza proteklih sedmica.

U Češkoj su zatvorene tri regije, uključujući dvije kod njemačke granice, zbog širenja britanskog soja koronavirusa. Svi koji napuštaju austrijski Tirol moraju predočiti negativan test na koronavirus zbog porasta zaraza povezanih s južnoafričkim sojem.

Skijališta u Austriji otvorena su za lokalno stanovništvo, ali i dalje pristižu strani skijaši. Bavarski premijer Markus Soeder rekao je da strahuje da je u nastanku “drugi Ischgl”, što je referenca na austrijsko skijalište koje je prošle godine bilo žarište covida-19 i doprinijelo širenju koronavirusa u Evropi. (24sata.hr)

Izvor:Tuzlanski.ba