BIH I TURSKA POTPISALE SPORAZUME O INFRASTRUKTURI I VOZAČKIM DOZVOLAMA

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske danas su u Ankari, tokom službene posjete članova Predsjedništva BiH, potpisali sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u prometnu mrežu EU i zemalja Zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

  • Potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom prometnice Sarajevo-Beograd-Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom”, naglasio je Mitrović.

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

Također je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija.

Izvor:hayat.ba