Dodik u Ankari: Erdoanova briga o svima je pravi primjer kako se i mi trebamo ponašati

Kazao je da je na Bosni i Hercegovini rješavanje pitanja kao što je projektovanje i upisivanje zemljišta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskazao je zahvalnost predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) na doniranim vakcinama, poručivši da su potpisana tri važna sporazuma.

Turski predsjednik je nakon današnjeg sastanka Predsjedništva BiH u Ankari obećao pokloniti 30.000 vakcina BiH. Razgovarano je i o drugim projektima i osnaživanju odnosa sa Turskom.

– Očekivanja s naše strane su vezana za podršku u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Ko god je sumnjao u to do danas, sada treba biti siguran da će taj projekat biti realizovan – rekao je Dodik.

Kazao je da je na Bosni i Hercegovini rješavanje pitanja kao što je projektovanje i upisivanje zemljišta, a da bi Turska trebala pomoći kod finansija.

– Ako mogu ja kao Srbin da kažem, onda vjerujem da će predsjednik Erdoan dati povoljniji kredit Bosni i Hercegovini nego Srbiji – kazao je Dodik kroz smjeh.

30.000 vakcina

Donacija je dio dogovora sa današnje sjednice Predsjedništva BiH i predsjednika Turske.

– Solidarnost koja se ovim pokazuje ima veliki značaj za naše ljude. Značajno je pomoći BiH koja je osakaćena činjenicom da nije uspjela kroz globalne sisteme osigurati vakcine za stanovništvo – rekao je.

On kaže kako iako je čovjek kojeg prate određene kontroverze želi iskazati poštovanje gospodinu Erdoganu za kojeg kaže da je “veliki predsjednik, veliki lider i veliki vođa svog naroda”.

Trilateralni sastanak

– On je lider koji je na pravi način odmjerio politiku prema Zapadnom Balkanu i vidljivo doprinio stabilizaciji na ovim prostorima. Njegova briga o svima i svemu je najbolji primjer možda kako i mi treba da se ponašamo. Otići ću odavde s uvjerenjem da je prijateljstvo predsjednika Erdogana prema svim narodima pa i mom srpskom veliko – zaključio je Dodik.

Na kraju su se dogovorili da u budućnosti bude održan trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, a Dodik predlaže da se isto ponovi u četvero, te da se u sastanak uključi i Rusija.

Izvor:avaz.ba