Boris Pistorius položio zakletvu i postao novi ministar odbrane Njemačke

Pistorius je položio zakletvu u Bundestagu, a tokom dana će se sastati s američkim kolegom Austinom

Novi ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius položio je zakletvu i zvanično stupio na tu funkciju u njemačkoj vladi.

Pistorius je jutros u društvu dosadašnje ministrice odbrane Christine Lambrech i kancelara Olafa Scholza posjetio palatu Bellevue i od njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera preuzeo dekret o imenovanju na novu funkciju.

Potom je u Bundestagu položio i svečanu zakletvu i zvanično postao novi njemački ministar odbrane.

Steinmeier je na toj ceremoniji kazao da je ruski napad na Ukrajinu donio patnju milionima ljudi i ugrozio sigurnost cijele Evrope.

On je istakao da je vrlo važno njemačku vojsku učiniti spremnom za odvraćanje i odbranu u okruženju prijetnji i geopolitičkih promjena.

“Kao snažna država usred Evrope, imamo odgovornost ne samo prema sebi nego i prema drugim. Nismo sami, mi smo u savezu s partnerima. Ovi partneri nam moraju i hoće vjerovati”, poručio je Steinmeier.

Navodeći da je Pistorius preuzeo ministarstvo odbrane u jeku prijetnje i opasnosti kakvu Njemačka nije poznavala dugo vremena, Steinmeier je rekao da je Berlinu potreban miran um, jaka administracija, jasan jezik i političko iskustvo za sve buduće izazove i potrebne reforme.

Steinmeier je istaknuo da Pistorius ima sve to, što je pokazao tokom svojih deset godina kao ministar unutarnjih poslova u pokrajini Donjoj Saskoj i na drugim teškim političkim dužnostima.

Pistorius će biti dočekan uz vojnu počast u Ministarstvu odbrane, a zatim će se sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

 

Njegova prethodnica Lambrecht je 16. januara podnijela ostavku kancelaru Scholzu, a 17. januara saopćeno je da će Boris Pistorius postati novi ministar odbrane.

Izvor:haber.ba