Šta je Q groznica i koji su simptomi bolesti koja se pojavila u Sarajevu

Portal Klix.ba je jučer prvi objavio informaciju kako je među studentima Veterinarskog fakulteta pronađeno prisustvo takozvane Q groznice.

Riječ je o relativno manje poznatoj akutnoj bolesti životinja i ljudi, koja se javlja kod osoba koje su u čestom kontaktu sa životinjama, kao naprimjer veterinari, radnici u klaonicama, laboratorijsko osoblje i stočari.Uzročnik bolesti je bakterija “Coxiella burnetii”, a simptomi akutne bolesti su nagla pojava temperature, glavobolja, malaksalost i intersticijski pneumonitis

Zaražene životinje šire uzročnika urinom, fecesom (fekalijama), mlijekom, a naročito posteljicom i plodnom vodom. Ovce, krave i koze su glavni rezervoari za infekciju ljudi.

Q groznica se najčešće prenosi udisanjem kontaminiranoga zraka i prašine. Uzročnik u prašinu dospije iz tkiva i tjelesnih tekućina zaraženih životinja.

Direktan kontakt ljudi s oboljelim životinjama također može izazvati zarazu, kao i konzumiranje sirovog nepasteriziranog mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka.

Period inkubacije zavisi od infektivne doze i obično traje od dvije do tri sedmice.

Vakcine su učinkovite pa bi ih trebalo rabiti da se zaštite radnici u klaonicama i mliječnoj industriji, pastiri, prebirači vune, poljodjelci i drugi izloženi opasnosti.

Ove vakcine nisu komercijalno dostupne, ali mogu se dobiti u specijalnim laboratorijima, kao što je američki U.S. Army Medical Research Institut u Fort Detricku u američkoj saveznoj državi Maryland.

Što se tiče liječenja antibioticima izbor su tetraciklini (doksiciklin), a alternativni i djelotvorni lijekovi su makrolidi (azitromicin) i kinoloni (ciprofl oksacin).

Izvor:klix.ba