Bosiljak je lijek za pluća, smanjuje temperaturu, čuva srce i smiruje

Bosiljak je začin koji ima fantastičan utjecaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, pluća, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka.

Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade
Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u liječenju raznih upala, temperature i temperature. Ukuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjit ćete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj.

Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa
Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara dišne puteve koje su blokirane sa sluzi, i pomaže oboljelima da pravilno dišu.

Liječi upaljeno grlo
Ako imate upalu grla dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovat će protuupalno i olakšat će simptome upale.

Pridonosi zdravlju srca
Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u tijelu i općenito se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

Antistresno djelovanje
Bosiljak je općenito dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni utjecaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utječu na smanjenje stresa.

Poboljšava rad bubrega
Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavinu bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i istjerali kamen iz tijela.

Liječi usne infekcije
Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjit će bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.

Održava zdravlje zubi
Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zubi. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

Pomaže u liječenju raka
Bosiljak steže krvne žile koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomažu u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka također sprječavaju rast oralnog karcinoma.

Liječi poremećaje u radu pluća
Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod liječenja bolesti pluća.

Pomaže kod prestanka pušenja
Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odgodi žudnju.

Izvor:faktor.ba