Osnivač BioNTecha: COVID-19 će biti obuzdan do kraja ljeta

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha, koji je s Pfizerom razvio vakcinu protiv COVID-19, vjeruje da će korona virus do kraja ljeta biti pod kontrolom u većini evropskih država i u SAD-u.

Nijemci su sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjera uvedenih zbog korona virusa, a vlade država Evropske unije kritizirane su zbog sporog vakcinisanja stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. Sahin, osnivač njemačke kompanije BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće vakcinisati 70% Nijemaca do kraja septembra i da virus tada više neće biti toliki problem.

“U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja”, rekao je on za novine Welt am Sonntag, te dodaje: “Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašiti.

“ Do sada je u Njemačkoj barem jednu dozu vakcine primilo gotovo devet posto stanovništva. U Velikoj Britaniji jednu dozu primilo je više od 50% punoljetnih državljana. Sahin smatra da je moguće vakcinisati 70% Nijemaca do kraja septembra (EPA) Spora vakcinacija i nastavak restriktivnih mjera u Njemačkoj utječu na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel, kojima, prema anketama, pada podrška u godini izbora.

“Mnogi su jednostavno razočarani”, kazao je bavarski konzervativni premijer Markus Sode, potencijalni nasljednik Angele Merkel na parlamentarnim izborima, za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung, te dodao: “Krivim potezom može se riskirati da ovaj treći val virusa postane trajan.”

“Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primijeniti svugdje u Njemačkoj”, naglasio je Soeder, govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv korona virusa. (Aljazeera)

Izvor:Tuzlanski.ba