Bosna i Hercegovina od sutra neće biti na listi “sigurnih zemalja”: Putovanje bh. državljana u EU biće uslovljeno samo važnim razlogom

Evropska unija svake sedmice ažurira svoju “kartu sigurnih” zemalja za putovanja tokom pandemije koronavirusa. Prema određenim saznanjima, Bosna i Hercegovina bi nakon sutrašnjeg ažuriranja liste EU mogla biti skinuta sa karte “sigurnih zemalja”.
Prema standardima Evropske unije, “sigurne zemlje” su one koje u posljednjih 14 dana nemaju više od 75 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika.
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je prije sedam dana objavilo podatak da u BiH ima više od 200 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika, što je daleko više od propisa koje zahtjeva Evropska unija.
Za sutra je najavljena nova sjednica na kojoj će ambasadori članica EU glasati o ažuriranoj listi “sigurnih zemalja” koju je sastavila Slovenija.
Prema diplomatskim izvorima iz Brisela, Bosni i Hercegovini će sutra biti ukinut status sigurne zemlje.
Sa ovakim raspletom situacije, građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u EU bez važnog razloga, što znači da će biti vraćene restrikcije za turistička putovanja.
Evropska unija ove restrikcije uvodi sa ciljem spriječavanja širenja zaraze koronavirusom. (RSE)
Izvor:Tuzlanski.ba