ZAŠTO JE FAHRUDIN DRŽAO TAOCE, POVRIJEĐENO NEKOLIKO PUTNIKA: EPILOG DRAME U AUTOBUSU NA LINIJI NJEMAČKA-SRBIJA

Na međunarodnoj autobuskoj liniji Dortmund-Beograd autoprijevoznika “Lasta” iz Srbije, na dijelu puta između Nirnberga i Ingolstada, jučer je došlo do incidenta.

Intervencijom specijalnih policijskih snaga drama je okončana, a napadač je uhapšen.

Jedan putnik, koji je ušao u autobus u Frankfurtu, a koji se zove Fahrudin Kahrović, fizički je nasrnuo na druga dva putnika.

Postoje dvije verzije ovog incidenta.

Prema jednoj, on je ubrzo savladan od strane vozača i drugih putnika, ali je ostao u autobusu sa vozačima, dok su putnici uspjeli da napuste autobus.

Po drugoj, on je naoružan ostao u autobusu da se prepire sa vozačima, pa su praktično sva trojica sjedila dok specijalne jedinice njemačke policije nisu uletjele u vozilo i uhapsile Fahrudina, prenosi Bild.

Vozači tvrde da je Kahrović rekao da je dobio poruku od Boga da mora da napadne putnike, jer će u suprotnom on biti napadnut.

Njemačka policija je u saradnji sa Bezbjednosno-informativnom agencijom (BIA) bila u kontaktu sa jednim od vozača, koji su bili zatvoreni u autobusu sa napadačem.

KONZULAT U MINHENU: POLICIJA POTVRDILA DA JE UHAPŠENA JEDNA OSOBA

Generalni konzulat Srbije u Minhenu kontaktirao je sinoć, nakon vijesti o talačkoj krizi u autobusu, njemačku policiju koja je potvrdila da je uhapšena jedna osoba za koju se pretpostavlja da je državljnin Srbije.

Nekoliko putnika, je izgleda povrijeđeno, ali policija nije mogla da pruži više podataka.

Kako je Tanjugu rečeno u toku je provjera državljanskog statusa osobe koje je, najprije napala dva putnika, a potom držala vozače autobusa kao taoce.

Zbog talačke krize policije je više sati, u oba pravca, zatvorila autoput A9 između Hilpolštajna i Gredinga.

Screenshot Bild

Nešto prije 22 sata specijalne jedinice njemačke policije SEK okončale su talačku krizu munjevitom akcijom upada i savladavanja napadača. Nakon što su uspjeli da izbave dva vozača iz aubobusa, policija je pokrenula akciju hapšenja.

Svjetla, kojim je helikopter sa neba osvjetljavao mjesto na kojem se nalazio autobus, na trenutak su ugašena, poslije čega je uslijedio upad policije.

Čule su se tri detonacije nakon čega je uslijedilo hapšenje napadača, koji je bio naoružan.

Policija je saopćila da se, što se detonacija tiče, radilo o šok bombama koje su bačene. Prema pisanju njemačkog Bilda, pošto se radilo o stranom autobusu pregovori sa napadačem nisu bili jednostavni, a i on je, kako tvrdi list, izgovarao nesuvisle rečenice.

Izvor:hayat.ba