Brzi odgovor 21 / Komšić: Idemo ka članstvu u NATO, sigurnoj i građanskoj BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, amabsador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, danas su prisustvovali Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21/Immediate response 21“, na Poligonu OSBiH na Manjači.

Sudionicima Dana visokih zvanica prikazan je dio zajedničkih operativnih sposobnosti OS BiH i OS SAD-а na terenu, uz elemente podrške iz zraka.

Član Predsjedništva BiH Željko komšić obratio se svim učesnicima u vježbi i drugim pristunim.

“Želim prije svega da iskažem svoje iskreno divljenje vašim naporima da u ovoj maloj, ali ponosnoj zemlji Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, pokažemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja naša intencija da jednoga dana postanemo članica NATO saveza.

Prije nekih godinu i pol dana, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, donijeli prvi Program reformi, čime smo odgovorili na poziv NATO saveza da uzmemo aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo kojeg poznajemo pod nazivom MAP.

Poznato je kako se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za Bosnu i Hercegovinu ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju jako složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju, poručio je on.

Kazao je da je tim potezom BiH započela svoju konačnu putanju prema članstvu u NATO savezu.

“Svake godine podnositi novi Program reformi Bosne i Hercegovine, raditi predano na ispunjavanju svih standarda, sve do trenutka kada NATO savez ne procijeni da smo ispunili sve tražene kriterije i standarde, te pozove Bosnu i Hercegovinu u članstvo NATO-a”, kazao je Komšić i dodao:

Važnost vježbe

“Zato je ova današnja vojna vježba sa našim američkim partnerima veoma važna, jer su u njoj pokazuje da smo spremni ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti naših oružanih snaga, na način da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima, zajedno sa oružanim snagama drugih zemalja, možemo lako uklopiti u veće vojne sisteme. Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza.

Iz tih razloga, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi”.

Rekao je da je ponosan na sve što je ima priliku vidjeti u regionu Manjače, na sve što su vojnici i oficiri pokazali u proteklim danima, pokazujući da jedna BiH itekako može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde.

“Nešto slično probavamo uraditi i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju, ali smo svi svjedoci da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji”, istaknuo je on i dodao:

NATO savez i EU

“Tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, a da nas interesuje i treba da nas interesuje samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana. Interes građana ove zemlje, svakako je taj, da oni žele da bolje i sretnije žive, da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu, da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji, bez straha da će se, opet, probuditi neke aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta, pokušati destabilizirati ovu zemlji”.

On smatra da je važno da im se poruču zajedno sa američkim partnerima da ovdje nema mjeta za potlike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije.

“Interesuje naša budućnost i budućnost naše djece, da im obezbijedimo kvalitetno i stabilno okruženje u našoj Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život.

Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da mi, svi zajedno, imamo dobre pretpostavke da učinimo taj bitni iskorak stvorimo uslove za sretan i uspješan život građana Bosne i Hercegovine u miroljubivom okruženju, sa našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u svim tim našim nastojanjima.

Koristim ovu priliku da se zahvalim parterima iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovom političkom i vojnom vrhu, za svu podršku i pomoć koju nam pružaju, posebno u stvaranju jedne normalne građanske zemlje Bosne i Hercegovine”, zaključio je on.

Izvor:radiosarajevo.ba