Čerkez: Delta soj virusa se pojavio u BiH, postojeće mjere biće produžene

Uzimajući u obzir propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera, te nizak broj imuniziranih osoba u BiH, kako je kazao Čerkez, smatraju da je rizik od novog virusa izuzetno visok što je bio razlog da produže mjere

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je danas da se epidemiološka situacija i dalje poboljšava, ali da je neophodno nastaviti sa pridržavanjem mjera s obzirom da postoji veliki rizik od pojave delta soja koronavirusa.

– Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava, broj slučajeva zaraze koronavirusom je smanjen za 18,7 posto u odnosu na proteklu sedmicu, čak 25 posto manje osoba se nalazi na bolničkom liječenju, a također smanjena je i smrtnost u odnosu na proteklu sedmicu za 60 posto – naveo je Čerkez na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodao je da je Vlada FBiH odlučila na preporuku Kriznog štaba da produži postojeće mjere za naredni period od 15 dana. Bez obzira na ovako stabilnu epidemiološku situaciju, prema njegovim riječima, treba imati u vidu da se u našem neposrednom susjedstvu već pojavio delta soj virusa.

Uzimajući u obzir propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera, te nizak broj imuniziranih osoba u BiH, kako je kazao Čerkez, smatraju da je rizik od novog virusa izuzetno visok što je bio razlog da produže mjere.

– Proces imunizacije i dalje se nastavlja svojim tempom. Dosad je aplicirano više od 236 hiljada vakcina, od čega više od 148 hiljada jednom dozom, a više od 88 hiljada sa obje doze. Radi tačnog informiranja javnosti, dužan sam reći da je BiH dosad kroz Covax i evropski mehanizam nabavila 278.970 vakcina, za razliku od doniranih kojih je bilo 210.000 vakcina. Dakle BiH, odnosno Federacija BiH je kupila više vakcina, nego što je dobiveno kroz donacije – istakao je Čerkez.

U narednom periodu, kako je rekao, uzimajući u obzir ono što je dogovoreno, ugovoreno i kupljeno za BiH se očekuje više od 3.238.000 vakcina.

 

Izvor:fokus.ba