Vulin iznio “zajednički stav” Vučića, Brnabić i njega o Haškom tribunalu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, povodom presude Haškog suda za bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, da je to sud koji je napravljen da bi “sudio Srbima, a ne istini”.

“Zanimljiv je mehanizam kako to rade, kada su (bivšeg hrvatskog generala Antu) Gotovinu osudili za zločine u Oluji, sljedeća presuda je bila da je nevin. Kada Srbe označe nevinim, sljedeća presuda je da su krivi”, rekao je Vulin.

“Haški tribunal je napravljen da bi sudio Srbima, odnosno da bi sudio Srbiji”, rekao je Vulin za TV Pink. Dodao da je to “zajednički stav” i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i njega lično.

Ministar je ocijenio da je Haški sud svojim presudama dodatno posvađao balkanske narode.

“Koji su motivi (Haškog) suda ne znam, ali pravnički nisu. Oni koji su napravili Oluju su na slobodi, iako su prvostepeno bili osuđeni na višedecenijski zatvor”, rekao je Vulin.

Kada je riječ o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crne Gore, ministar je kazao da to nije očekivao.

“Mislim da nije slučajno što je ona doijneta u Crnoj Gori. Ona je ‘najbliža’ Srbiji. To nisam očekivao, nadao sam se da će biti bar toliko razuma da se od srpskog naroda ne pravi genocidan narod”, rekao je on.

Haški sud osudio je danas, poslije ponovljenog suđenja, bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proljeća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić i Simatović krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata iz Bosanskog Šamca,piše N1

Izvor:haber.ba