Christian Schmidt imenovan za novog visokog predstavnika u BiH

S odlukom o imenovanju njemačkog diplomate koji će zamijeniti Valentina Inzka na poziciji visokog predstavnika, saopćeno je iz UO PIC-a, nije se složila Ruska Federacija

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) na današnjoj sjednici službeno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno u saopćenju nakon sjednice UO PIC-a, sa ovom odlukom nije se složila Ruska Federacija.

“Upravni odbor se raduje saradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što 1. аugusta 2021. godine preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka (Valentin Inzko, dosadašnji visoki predstavnik u BiH, op.a.) stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, navedeno je u saopćenju.

Ured visokog predstavnika će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Izvor.haber.ba