Dodik: Inckova ostavka je blef međunarodne zajednice

I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno, kazao je

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

– On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom – rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

Međunarodni legitimitet

On je kazao da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Već jučer sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska – istakao je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Vijeću sigurnosti.

– Čak ni Kristijana Švarc Šilinga (Christian Schwarz Schilling) nije potvrdilo Vijeće sigurnosti, a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti – rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Vijeću sigurnosti i da bh. entitet RS ima neka uvjeravanja.

Promjena Ustava

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu.

– I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana – rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav”.

– Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština – rekao je Dodik.

Izvor:avaz.ba