Ruska ambasada u BiH se ne slaže sa imenovanjem Schmidta: Kršenje ustaljene prakse imenovanja visokog predstavnika

Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet

Oglasila se i Ruska ambasada u BiH povodom ostavke Valentina Inzka i imenovanja Christiana Schmidta za njegovog nasljednika. Ambasada nije podržala odluku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) o imenovanju Schmidta.

– Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH – poručili su na početku.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a, smatraju u Ruskoj ambasadi u BiH.

– Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona – dodali su.

Na kraju, iz Ruske ambasade u BiH, su pozvali partnere da još jednom procjene “posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”,piše Oslobodjenje

Izvor:haber.ba