CJEPIVO JOHNSON&JOHNSON USKORO BI TREBALO BITI ODOBRENO U EU: Ima jednu bitnu prednost nad svim ostalim cjepivima

Cjepivo kompanije „Johnson&Johnson“ je već odobreno u SAD-u. Jednostavno je za skladištenje i također štiti od brazilskog i južnoafričkog soja virusa. Uskoro bi trebalo biti odobreno i u Europskoj uniji

Odluka Europske agencije za lijekove očekuje se još u tekućem mjesecu. Tako će cjepivo „Johnson&Johnson“ po svemu sudeći biti četvrto odobreno u Europskoj uniji, nakon cjepiva Pfizer/Biontech, Moderne i AstraZenece. Američka agencija za lijekove odobrila je „Johnson&Johnson” još krajem veljače. Pri tome su brojke unosile određenu nedoumicu – u trećoj fazi ispitivanja su ova cjepiva imala efikasnost od 66 posto u sprječavanju umjerenih i teških oblika oboljenja Covidom 19, piše DW.

Razlog što je vrijednost manja nego kod prethodno odobrenih cjepiva su vjerojatno nove mutacije virusa, kojih nije bilo za vrijeme testiranja drugih cjepiva. Kliničke studije pokazuju da je cjepivo „Johnson&Johnsona” djelotvorno i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa. U Velikoj Britaniji to cjepivo još nije korišteno pa se ne zna mnogo o njenoj efikasnosti protiv britanske varijante virusa.

Jasne prednosti

Cjepivo „Johnson&Johnson” ima jednu veliku prednost – daje se samo jedna doza, ponovno cijepljenje nije potrebno. Tako se može mnogo brže i mnogo više ljudi može zaštititi. Daljnja testiranja bi trebala razjasniti je li moguće povećati efikasnost primanjem dvije doze cjepiva, kao kod konkurenata.

Cjepiva se također mogu transportirati i skladištiti na običnoj temperaturi hladnjaka, jer se za razliku od cjepiva kompanija Pfizer i Moderne radi o vektorskom cjepivu, koja se bazira na virusu. Po dizajnu, cjepivo „Johnson i Johnson“ je slično AstraZeneci. Obje su fokusirane na spike-protein na površini virusa, koji potiče zaštitni imunološki odgovor.

Treća faza testiranja, u kojoj je sudjelovalo 44.000 osoba iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Južnoafričke Republike, pokazala je kako je cjepivo „Johnson&Johnson” kod starijih jednako efikasno kao i kod mladih. Upravo po tom pitanju je s cjepivom AstraZeneca bilo sumnji. Što je najvažnije, nitko od cijepljenih nije umro, niti je morao u bolnicu.

Kritika Katoličke crkve

„Johnson&Johnson” ove godine planira proizvesti ukupno milijardu doza. One će se proizvoditi u SAD-u, Europi, Južnoafričkoj Republici i Indiji. SAD su za milijardu dolara osigurale 100 milijuna doza, koje bi „Johnson&Johnson” trebao isporučiti u prvoj polovini godine. Također, imaju mogućnost dodatno naručiti još 200 milijuna doza. EU je osigurala do 400 milijuna doza.

Biskupska konferencija SAD-a pozvala je katolike da pri izboru cjepiva protiv korone, ako je moguće, izbjegavaju proizvod kompanije „Johnson&Johnson”. Zato što su u razvoju i proizvodnji tog cjepiva korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa. Slične poruke američki biskupi su slali u prosincu, u vezi s cjepivom AstraZeneca.

Izvor:net.hr