Dedić: Hvala Novaliću, ali dobavljati kisik iz Turske je logistički neizvodivo

Količine u ovom trenutku su se još smanjile u odnosu na prošlu sedmicu, kaže Dedić

Situacija s kisikom je i dalje teška, potvrdio je za „Avazov“ portal Avdo Dedić, direktor kompanije „Messer Tehnoplin/Messer BH Gas“, jedinog proizvođača medicinskog kisika u BiH.

Podsjećamo, Feni je rečeno iz kabineta premijera FBIH Fadil Novalića da je u Turskoj osigurana saradnja sa dva alternativna dobavljača kisika, o čemu je premijer obavijestio i menadžment uvoznika za zdravstvene ustanove u BiH, kompaniju „Messer“

Dvije kompanije u Turskoj

Međutim, Dedić je kazao da su kontaktirali dva izvora medicinskog kisika u Turskoj, ali da je problem u logistici.

– Kad su članovi Predsjedništva BiH boravili u Turskoj, napravili su određene kontakte, tu je bio i ambasador, premijer i dobili smo dvije adrese na koje smo se obratili, dobili smo određene ponude. Sve je to uredu, ali ima jedan problem, kisik je na lokaciji 100 kilometara od Istanbula. Da ga mi prevučemo ovamo cisternom, treba nam pet ili šest dana. „Messer“ je zahvalan premijeru, ali to je logistički u ovom trenutku neizvodljivo – pojasnio je Dedić.

Dodao je da se oslanjaju jednostavno na ono što mogu ovdje, da još urade po zapadnoj Evropi jer je puno bliže i lakše.

Imamo pomoć kompanija koje logistički odrađuju, dovlače, polove nam put s lokacija iz Zapadne Evrope. Dovoze nam u Hrvatsku, a mi onda idemo tamo preuzimamo i dobacujemo do BiH. Sve je teže i teže. Količine u ovom trenutku su se još smanjile u odnosu na prošlu sedmicu. Kada sam mislio da ne može biti gore, može, uvijek ima gore, mada se iskreno nadam da ćemo se sljedeću sedmicu uspjeti pokriti. Jedina je nada da ovih pacijenata bude manje – naglasio je Dedić.

300 boca

Kad je riječ o snabdijevanju bolnica, Dedić kaže da „Messer“ to pokriva na dnevnoj bazi.

– Za sada to ide. Samo za osam radnih sati danas smo isporučili 300 boca kisika za KCUS. Neprestano se kisik vozi za Tuzlu, Travnik, Konjic, pa sad i Goražde. Kamioni znaju na jednu lokaciju da odu po dva do tri puta na dan. Na izmaku smo snaga, radi se u dvije smjene do 23 sata – zaključio je Dedić.

Izvor:avaz.ba