DOBRE VIJESTI IZ SUSJEDSTVA: SKUPŠTINA CRNE GORE USVOJILA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI

Podrškom opozicije i dijela vlasti u Skupštini Crne Gore usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida.

Za Rezoluciju glasalo je 55 zastupnika što je bilo dovoljno da prijedlog prođe u Skupštini.

Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Skupština Crne Gore 2009. godine također je usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali se u njoj ne spominje da se tamo dogodio genocid.

Rezoluciju je inicirao poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović što je nakon ranijeg saopćenja Građanskog pokreta URA da će glasat za Rezoluciju izazvalo razilaženje unutar vladajuće većine.

Na današnjoj sjednici je prihvaćen i amandman koji govori o tome da treba osuditi sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, suosjećati se sa svim žrtvama i raditi na jačanju povjerenja i pomirenja svih naroda i poštovati sve nevino stradale žrtve, kojih je bilo u svim narodima.

“Za nas je prihvatljiv amandman da se krivica ne može pripisati jednom narodu, već je to krivica pojedinaca”, rekao je poslanik Ibrahimović.

Nakon današnjih odluka Skupštine postoje velike šanse da će Vlada Crne Gore pasti i da će biti raspisani novi izbori.

Sve zavisi od odluke Demokratskog fronta, koji se protivio kako o smjeni Leposavića, tako i usvajanju Rezolucije, da li će povući podršku Vladi.

Izvor:hayat.ba