Dodik: Pitat ću Erdoana da li Turska podržava isključivo jedan narod u BiH

Dodik je rekao da je na Samitu jasno rekao da BiH ne priznaje nezavisnost Kosova, te da se taj problem jedino može riješti dijalogom Beograda i Prištine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Turskoj da BiH ima status protektorata međunarodne zajednice, te upitao kako kao takva može da se kreće ka eurointegracijama.

Dodik je za RTRS rekao da odgovora na to pitanje nije bilo, te je najavio da će turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na današnjem sastanku upitati da li ta država kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) podržava isključivo jedan narod ili se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda u BiH.

Dodik je naveo da je na Samitu razgovarano o temama pandemije koronavirusa, odnosno postpandemijskom periodu u kojem se traži rješenje na koji način krenuti dalje i šta učiniti u oblasti ekonomije.

On je dodao da je tema bila i dijalog Beograda i Prištine, kao i inicijativa “mali Šengen”.

Dodik je rekao da je na Samitu jasno rekao da BiH ne priznaje nezavisnost Kosova, te da se taj problem jedino može riješti dijalogom Beograda i Prištine.

– Pozvao sam na potrebu da se mini Šengen operativno razradi i da se omogući brži protok ljudi i roba – naveo je Dodik.

Erdoan je s članovima Predsjedništva BiH održao sastanak na marginama samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u Antaliji.

Izvor:haber.ba