Naveo je da ga često pitaju kako “možemo da istrpimo uvrede prema našem narodu – genocidaši i slično”. Podvukao je da RS nema namjeru da izađe iz BiH, ali da je zbog aktuelnih dešavanja “tjeraju iz BiH”. Tvrdi i da je svaki veliki projekat u RS, “zaustavljen u Sarajevu”.

Ponovio je i ranije izjave kako ne voli BiH, te da je on čovjek RS-a.

– Nije bilo dovoljno da pričaju o nama kao republici nastaloj na zločinu, nego nam lijepe neke etikete da trajno stoje. Njihova politika je eliminacija naše institucionalne snage. RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost, ali hoće se braniti. To ne znači da ćemo se prepustiti ali nikada nećemo povući ratni potez vezano za naš status. Ja kažem – ne! Niko od ovih ljudi nema takav plan

Rekao je da je bio iznenađen kako se širila priča o “non – paper”.

– Ne želimo nijedna sukob i eksces ni na individualnom niovu – rekao je Dodik.

Pohvalio je u više navrata saradnju sa aktuelnom političkom strukturom u Srbiji, te kazao da kada je god bio “emotivan”, Vučić ga je vratio na priču da “Srbija poštuje suverenitet i integritet BiH”.

– Niz puta sam rekao i mogu da osvjedočim, ovo je naš najbolji period. Zahvaljujući osjećaju predsjednika Vučića i njegovog tima, danas RS može da se pohvali mnogim projektima u mnogim opštinama – kazao je Dodik.

Dodao je i da nije propustio priliku da sagovornike upozna sa političkom situacijom u BiH.

– Situacija u BiH je veoma loša, u kojoj se RS zaklinje za proces mira i saradnje, a čujemo samo iz Sarajeva zahtjeve za eliminacijom RS-a i naših prava. Problem im predstavlja Sbija koja je ojačala svoju ekonomiju i strukturu. Njihova percepcija je da je razvoj Srbije tragičan i lijepe nam etikete koje nisu pristojne i ne stoje – kazao je Dodik.

Na današnjoj sjednici Savjeta za saradnju RS i Srbije u Banjoj Luci bilo je riječi o auto-putu Banja Luka- Beograd, izgradnji aerodroma u Trebinju, zajedničkom energetskom projektu i drugo.

Predsjednica RS Željka Cvijanović kazala je da RS fonkcioniše u okruženju gdje od nekog, ko bi trebalo da joj bude partner “dobija najgrđe riječi”, te da to opterećuje sve što RS pokušava uraditi na privrednom planu i u oblasti zdravstva.