Raketa eksplodirala u blizini nuklearnog reaktora u Izraelu

SIRIJSKA raketa zemlja-zrak pogodila je jutros južni Izrael, blizu nuklearnog reaktora u pustinji Negev, na što je izraelska vojska odgovorila raketiranjem položaja sirijske vojske, objavila je izraelska vojska.

Sirene za uzbunu upalile su se u području oko nuklearnog reaktora Dimone, ali za sada nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti u Izraelu.

Izraelska je vojska objavila kako je odgovorila napadom na nekoliko sirijskih raketa.

Sirijci tvrde da su oborili izralske rakete
Sirijska državna novinska agencija tvrdi pak da je protuzračna obrana presrela izraelske rakete koje su gađale područja u predgrađu Damaska.

“Protuzračna obrana presrela je rakete i oborila većinu”, navodi sirijska agencija.

Međutim, četiri sirijska vojnika ozlijeđena su u napadu, dok je nastala i materijalna šteta, dodaje se.

Prebjeg iz sirijske vojske je kazao da su izraelske rakete pale blizu grada Dumaira, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Damaska, gdje su smještene milicije koje podržava Iran.

Riječ je o području koje je Izrael ranije više puta raketirao.

Raketu ispalili na avion izralske vojske pa promašili
Glasnogovornik izraelske vojske je kazao da je raketa ispaljena na izraelski zrakoplov ali je promašila metu i pogodila područje oko Dimone.

Riječ je o raketi SA-5, jednoj od nekoliko takvih ispaljenih na zrakoplove izraelske vojske, tvrdi glasnogovornik.

Raketa je pala oko 30 kilometara od reaktora, dodao je.

Izrael službeno tvrdi da nema nuklearno oružje, ali..
Izraelski mediji tjednima su govorili kako se protuzračna obrana oko reaktora Dimona i luke Eilat na Crvenom moru pojačava u očekivanju mogućeg iranskog napada raketama ili bespilotnim letjelicama velikog dometa, možda čak iz Jemena.

Iako Izrael službeno tvrdi da nema nuklearno oružje, stručnjaci vjeruju kako nuklearni reaktor Dimona, službenog naziva Nuklearni istraživački centar Shimon Peres, sudjeluje u izradi izraelskog nuklearnog oružja, prenosi index.

Izvor:haber.ba