Dodik: Samo povlačenje nametnute odluke može da vrati BiH u prijašnje stanje

Sve naredne reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika, poručio Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se BiH može vratiti u prijašnje stanje samo ako se povuče, kako on kaže, nelegitimna odluka o dopuni Krivičnog zakona koju je nametnuo Valentin Incko (Inzko), a koja je dovela u pitanje opstanak BiH, piše Srna.

Dodik je naglasio da je za ovu odluku Incka opštepoznato da ne postoji podrška ni u međunarodnoj zajednici na šta upućuje i poslednje zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

– BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagirali smo samo zbog pritisaka i prijetnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Incka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. E, to neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigdje u Evropi, samo u BiH – istakao je Dodik.

Upitan da prokomentira koje su naredne reakcije na ovu nametnutu odluku, Dodik je poručio da svi moraju da shvate da će sve naredne reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice.

Izvor:avaz.ba