NIJEMCI U SUZAMA: OVO JE KAO BOSNA POSLIJE RATA, SVE NAM JE UNIŠTENO

Smeđa linija na zidu u kuhinji označava crtu do koje je voda doprla kada je poplavljena kuća Christiana Uhrlicha. Nalazi se na visini od metar i pol.

Njemački električar jedva priča od tuge dok stoji među zidovima zaprljanima blatom i prisjeća se kako je jedva stigao uzeti hranu iz podruma i poslati majku stepenicama na kat kada je stiglo upozorenje za poplavu. Taman je uspio pustiti susjede koji su lupali i zapomagali na vratima tražeći pomoć, kada se dogodio sveopći potop – poput eksplozije dok se ogromni val slijevao sa stražnje i prednje strane kuće. Toliko moćan i snažan da je izbacio ulazna vrata i mnoge prozore.

Novinari britanskog The Guardiana otišli su u Bad Neuenahr-Ahrweiler osam dana nakon strahovitih poplava i zatekli Ulricha kako stoji među ruševinama kuće i govori kako konačno može disati i zahvaljuje čovjeku na bageru. On je dobrovoljac koji zadnjih nekoliko dana na ulici raščišćava ostatke iz Ulrichove porodične kuće, ali i susjednih domova.

Namještaj iz prizemlja te podruma još uvijek je na ulici, ali smrdljiva hrpa sada se ipak smanjila.

  • Jako smo zahvalni tim ljudima. Ali tužni smo što smo dobili vrlo malo pomoći od države – rekao je.

Na prozoru prvog kata kuće, gdje se Ulrichova majka pokušava oporaviti od traume, istaknut je natpis: ‘Hvala, dragi pomagači’.

Ingo Mellenthin, koji upravlja bagerom, a posudio ga je od tvrtke za uređenje okoliša, doputovao je iz Hertena, udaljenog 160 kilometara od Bad Neuenahra u regiji Ahrweiler. Želio je volontirati. Njegov sin pomaže u susjednoj ulici.

  • Smatrali smo da moramo doći pomoći, obzirom da imamo vještine koje su ovdje potrebne”, izjavio je samostalni obrtnik koji je trebao otići na godišnji odmor.
  • Ovo je kao Bosna poslije rata”, rekao je Tim iz firme iz Gummersbacha specijalizirane za građevinska čišćenja koji je tek stigao i snima poprište strašnih poplava s obale smeđe i brze rijeke Ahr.

U okrugu Ahrweiler se ne smanjuje kolona kamiona i traktora koje su posudili lokalni seljaci, vrtni centri i građevinske tvrtke. Prolaze kroz Ahrtor, jedno od četiriju vrata starih gradskih zidina, prevozeći nepregledne hrpe blatnjavih ostataka iz domova i lokala, među njima su perilice, tepisi, bačve za vino, autosjedalice i bacaju ih na ogromnu hrpu.

Vozač bagera zadužen je za kompresiranje hrpe i ukrcaj u kamione koji ih prevoze us palionice diljem Njemake i Nizozemske.

 

Izvor:hayat.ba