Dova onoga u nedaćama

Kada nedaća zadesi vjernika, on počne konstantno da dovi ali možda ne vidi nikakav znak odziva za neko vrijeme. Kada je blizu očaja, Allah pogleda u njegovo srce da vidi da li je zadovoljan i sretan odredbom, a ne beznadežan ili obeshrabren. Ako je situacija takva onda će odziv doći brzo jer je ovo zadovoljstvo i sreća Allahovom odredbom ono što reformira i popravlja iman i uništava šejtana. I tokom tog trenutka kada je vjernik blizu očaja tada su pravi ljudi odlučni.

Ovo se vidi iz Allahovih riječi:

حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ
da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: “Kada će već jednom Allahova pomoć!?” (Al Beqara,214)

I ovo je ono što se desilo sa Jakubom, alejhi sellam nakon što je izgubio svoja dva sina, on nije pao u očaj već je rekao:

عَسَى اللَّهُ أَنْ يَأْتِيَنِي بِهِمْ جَمِيعًا
nadam se da će mi ih Allah sve vratiti. (Jusuf, 83)

Isto tako sa Zekerijjom alejhi sellam-on nije bio beznadežan čak i u starosti od imanja djece:

وَلَمْ أَكُنْ بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّا
a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao. (Merjem, 4)

Stoga budi svjestan zašto je odziv odgođen! Shvati da je On Gospodar i da je On Najmudriji u planiranju, najbolje poznaje šta će dovesti do popravljanja Njegovih robova. Znaj da On želi da te stavi na iskušenja kako bi iskušao ono što kriješ u svom srcu i da On želi da vidi tvoju poniznost i da On želi da te nagradi za tvoju strpljivost. Znaj da da te On želi iskušati sa odgađanjem odziva kako bi se ti borio sa šejtanskim došaptavanjem.

Doista, svaka od ovih stvari jača priznavanje Njegovih blagodati i vodi ka zahvalnosti Njemu. Dakle kada iskušenje započne, dove se oduže i onaj u nedaći pokaže svoju potrebu i uzme utočište kod Allaha – on će onda biti zahvalan na svemu.

(“Saydul-Khatir”, Imam Ibnul-Dževzi)

Izvor:n-um.com