Džanan Musa traži novi klub: Hoće li biti “treća sreća” ili će nastaviti donositi krive odluke?

Bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa je ponovo u potrazi za novim klubom nakon što je napustio redove Anadolu Efesa.

Musa je u Efes stigao u januaru ove godine i potpisao ugovor do ljeta 2023. godine, s tim da je u njemu stajala opcija da turski klub može raskinuti ugovor već ovog ljeta, naveli su turski mediji i brojne specijalizovane košarkaške stranice. S obzirom na ono što je Musa pokazao na treninzima i tokom utakmica, ta klauzula je iskorištena i naš košarkaš je postao slobodan igrač.Kako smo i pisali prije dvadesetak dana, Musa je uzaludno potrošio još jednu sezonu i napravio drugu veliku grešku u karijeri.

Činjenica je da Musa nije više mlad u košarkaškom smislu. Nekada, još dok je bivša Jugoslavija postojala, mladim igračem se smatrao neko ko ima i 23, 24 godine.

No, ta granica se ulaskom u 21. vijek iz godine u godinu pomjera ka dolje i sada se košarkaši, baš kao i ostali sportisti, skautiraju i vrbuju i u 13. godini. Sada se termin “mlad igrač” koristi za U17 kategorije. Igrači koji su skoro pa punoljetni su, napretkom tehnologije i treninga, sada već formirani igrači kojima za status “vrhunskog” potrebne samo minute kako bi se stekla rutina.

S obzirom na to koliki je talenat Musa bio sa 16 godina, danas bi sa svoje 22 godine već trebao biti igrač koji može birati klub u kojem će biti glavna uzdanica, nebitno da li u NBA ligi ili Euroligi.

Kada se pogleda njegov košarkaški CV, u njemu piše da je bio pick prve runde NBA lige, da je igrao za Brooklyn i Anadolu Efes, što je itekako impresivno.

Musa je odigrao samo 580 minuta u dvije godine u Brooklynu (Foto: EPA-EFE)
Musa je odigrao samo 580 minuta u dvije godine u Brooklynu (Foto: EPA-EFE)

No, Musa je od 19. do 22. godine odigrao ukupno 774 minuta takmičarske, ozbiljne, košarke (580 u dresu Brooklyna i 194 u dresu Efesa). Poređenja radi, toliki broj minuta je njegov vršnjak Luka Dončić sa kojim su ga mnogi poredili odigrao samo u periodu od 23. decembra do 4. februara, dakle za nešto više od mjesec dana.

Musin menadžer je Miško Ražnatović, čovjek koji vedri i oblači na Starom kontinentu i što se tiče pitanja da li bi Džanan mogao potpisati ugovor s nekim euroligašem, to nije uopće upitno. Uostalom, Miško ga je doveo i u Efes iako se ispostavilo da im uopće nije trebao.

Na isti način Miško može Musu odvesti i u Real Madrid, Barcelonu, CSKA… praktično u bilo koji klub u kojem će naš košarkaš zaraditi brdo love, no u kojem bi ga sasvim sigurno čekao peškir za mahanje na kraju klupe, ili čak rezervisana stolica u VIP odjeljku na tribinama, kao u Efesu.

Musa što prije mora shvatiti da trenutno nije igrač koji može biti glavni u nekom vrhunskom euroligaškom klubu, štaviše upitno je da li bi imao veliku minutažu i u ekipama iz donjeg dijela Eurolige. Mora shvatiti i da se više ne može “vaditi” na mladost i na to šta je bio sa 16 godina.

Musa mora dobro odvagati gdje će nastaviti karijeru. Minutaža i lopta u rukama je sada za njega najbitnija, novca je već zaradio toliko da može i objaviti kraj karijere i neće je potrošiti do kraja života. Teško je reći koja sredina bi bila prava za njega, ali ni povratak u ABA ligu na “restart” ne bi bio uopće loša opcija.

Dva puta je napravio grešku u izboru kluba, sa Brooklynom i Efesom, a da li će biti “treća sreća” saznat ćemo veoma brzo.

Izvor:klix.ba