Bijela kuća je objavila da je Biden rekao Netanyahuu “da očekuje značajnu deeskalaciju danas, na putu ka prekidu vatre”. Ova izjava, piše CNN, znak je da Biden gubi strpljenje s Netanyahuom, političkim liderom kojega poznaje već četiri decenije.

Opis telefonskog razgovora, četvrtog između Bidena i izraelskog premijera u posljednjih sedam dana, odražava porast zabrinutosti Bijele kuće povodom konflikta. Prethodno, Bidenova administracija je rekla da je njihov cilj da pritisak na Izrael ograniče na privatne razgovore. No to se promijenilo, nakon što je Bijela kuća otkrila da je predsjednik SAD-a dao kratak rok za deeskalciju nasilja.

Bijela kuća nije odmah otkrila šta bi predstavljalo “značajnu deeskalaciju”. Netanyahu je dan ranije rekao će napadi na Hamas biti nastavljeni “dok god to bude potrebno da se uspostavi mir građana Izraela”.

Bijela kuća je prvi puta u ponedjeljak saopćila da je Biden izrazio podršku prekidu vatre, suptilan, ali jasan signal Izraelu da predsjednik SAD-a osjeća pritisak dok desetine ljudi bivaju ubijene u napadima usmjerenim protiv Hamasa.