Zašto Vijeće ministara osam mjeseci krije odgovore o respiratorima?!

Poslanik u PDPSBiH Damir Arnaut misli da je “direktor Džemić upoznao ministricu Turković ili druge ljude sa tog SDA mindera na škakljivu prirodu pitanja, te da je upravo ona na Kolegiju tražila skidanje odgovora sa dnevnog reda”

Punih osam mjeseci Vijeće ministara BiH u ladici krije dopis Instituta za mjeriteljstvo BiH koji je stigao kao odgovor na pitanja Damira Arnauta (Naša stranka), poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koje je ovaj državni poslanik uputio još u augustu prošle godine.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Prema saznanjima koje je naknadno Arnaut dobio iz Instituta, oni su odgovore na njegova pitanja Vijeću ministara uputili još 3. septembra prošle godine. Zanimljivo je da se odgovori na Arnautova pitanja, koje Vijeće ministara BiH očigledno ne želi da dospiju u Parlament BiH odnose na respiratore ACM812 A o čijoj nabavci se vodi sudski postupak pred Sudom BiH. O njihovoj namjeni i korištenju u KCUS-u nedavno je otvorena i istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo!

ŠTA JE PITAO ARNAUT?

Arnaut je za Fokus pojasnio na što su se konkretno odnosila njegova pitanja.

– Uputio sam u augustu prošle godine pitanja Institutu o tome da li su oni nadležni da utvrđuju za koju se namjenu koriste respiratori. Institut je u julu prošle godine nije mogao odgovoriti Odboru Doma naroda Parlamenta FBiH da li su respiratori ACM812A namijenjeni za intenzivnu njegu, a već u augustu su se očitovali u jednom drugom dopisu koji je dospio u javnost da ti respiratori jesu za intenzivnu njegu. Taj dopis je bio upućen Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i u njemu je navedeno da respiratori ACM812 A jesu za intenzivnu njegu. Pitao sam nadležne u Institututu da li su ikada ranije za bilo koji medicinski uređaj slali Agenciji mišljenje o njegovoj namjeni i tražio sam da, ukoliko jesu, dostave dokumentaciju o tome – pojašnjava Arnaut.

26.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Pocela sjednica Zastupnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Damir Arnaut
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Uprkos tome što je Arnaut pisao i urgencije Vijeću ministara BiH, a i Institutu za mjeriteljstvo da mu se dostave odgovori na tražena pitanja, oni su se oglušili na njegove zahtjeve, pa odgovori do danas nisu stigli.

Na upit Fokusa zbog čega Vijeće ministara osam mjeseci ne dostavlja odgovore Instituta na pitanja poslanika Damira Arnauta iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH su nam odgovorili da je Prijedlog ovog odgovora bio predložen kao tačka dnevnog reda za sjednicu, održanu 1. oktobra 2020. godine, ali da je na zahtjev Kolegijuma Vijeća ministara ta tačka skinuta s dnevnog reda!

– Vijeće ministara BiH o ovom prijedlogu odgovora izjašnjavat će se naknadno – naveli su za Fokus iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Međutim, nisu odgovorili na naš dodatni upit ko je od članova Kolegijuma koji čine Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora tražio skidanje odgovora o respiratorima s dnevnog reda.

S druge strane Arnaut smatra da iza ovakve odluke stoji SDA, te da je to rezultat dogovora između Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo i Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH. Ovaj do sada neviđeni slučaj zadržavanja odgovora na poslanička pitanja Arnaut potkrepljuje i podatkom da je u prošlom i tokom dosadašnjeg poslaničkog mandata uputio više od 360 pitanja i da se samo u ovom slučaju desilo da Vijeće ministara nije proslijedilo odgovor.

NEVIĐEN SLUČAJ I KRŠENJE ZAKONA

– Mislim da ne griješim kada kažem da je ovo prvi i jedini put od Daytona do danas – 25 godina i desetine hiljada poslaničkih pitanja, da Vijeće ministara odbije poslaniku proslijediti odgovor. Također, s obzirom na obimne dnevne redove i desetine poslaničkih pitanja na koje Vijeće ministara pro forme utvrđuje odgovore na svakoj sjednici, mislim da ne griješim kada kažem da ovdje postoje indicije udruženog djelovanja. Moje je mišljenje, naime, da je direktor Džemić upoznao ministricu Turković ili druge ljude sa tog SDA mindera na “škakljivu” prirodu ovih pitanja, te da je upravo ona na Kolegiju tražila skidanje odgovora sa dnevnog reda – kaže Arnaut.

On ističe i da je u ovom slučaju prekršen Zakon o parlamentarnom nadzoru BiH koji propisuje sankcije za neodgovaranje na poslanička pitanja.

– Rok je 30 dana, ja čekam već osam mjeseci. Plus imamo priznanje da su odgovori ciljano skinuti sa dnevnog reda, dakle prisutna je i namjera neodgovaranja. Taj zakon propisuje isključivo prekršajne sankcije i nema sumnje da treba uvesti i krivične. Međutim, ovdje postoje i indicije ozbiljnih krivičnih djela. Ako postoji udruženi poduhvat da se izbjegne dostavljanje odgovora, nadležni organi trebaju utvrditi ko je u tome učestvovao, zbog čega, koje metode su koristili prilikom dogovaranja, te koji je konačni cilj svega toga. Kako sam već rekao, ako se radi o jedinstvenom slučaju od desetina hiljada od Daytona do danas, neko je očito imao jake razloge za takvo neobično postupanje. Treba utvrditi ko i zašto – zaključuje Arnaut.

S obzirom na to da je za Fokus nedavno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrđeno da Institut za mjeriteljstvo BiH nikada ranije nije slao pojašnjenja u vezi s namjenom nekog respiratora ili medicinskog sredstva izuzev u slučaju respiratora ACM812 A, a što Agencija nije ni tražila, nije teško zaključiti šta stoji u odgovoru na Arnautova pitanja.

Naravno, ukoliko je napisana istina. Stoga, veoma je važno utvrditi koji su to razlozi i kome je u cilju da bilo kakva rasprava o spornim respiratorima bude otvorena u Parlamentu BiH, makar i kroz poslaničko pitanje?!

Jer, ne smije se zaboraviti ti respiratori su plaćeni oko 10,5 miliona KM, novcem građana, a što je još bitnije oni se koriste na pacijentima i u direktnoj su vezi sa životima ljudi.

Zato se mora znati zbog čega je i kome u interesu da se bilo kakvo pitanje o ovim respiratorima ne otvara u najvišem zakonodavnom tijelu u državi.

Izvor:fokus.ba