EMINA SIPOVIĆ NAJUSPJEŠNIJA BH. KARATISTKINJA

Trenutno najbolje rangirana bh. karatistkinja je Emina Sipovic 12. mjesto WKF ranking najboljih seniorki svijeta do 61 kg.

Iako je tek napunila 18 godina, Emina je započela ovu godinu sa uspješnim predstavljanjem svoje domovine na svom prvom zvaničnom seniorskom prvenstvu Svjetske lige Serije A- Atina 2023 na kojem je ostvarila 5 pobjeda i dobila značajan broj bodova koji su je doveli u sami vrh svjetskog rankinga.

Emina Sipović je dugogodišnja karate reprezentativka BiH iz Karate kluba Ippon iz Sarajeva, a podsjećamo da je bila najuspješnija juniorka na 1. mjestu svjetske rang liste i ostvarenim vrhunskim rezultatima u prošloj godini na evropskoj i svjetskoj karate sceni.

Ono što je zanimljivo jeste to da je Eminin trener upravo njihov otac, Zijad.

  • Ovo je 10-člana sportska porodica. Svi treniraju, a u kući imamo pet trenera i šest reprezntativaca, koji svi potiču iz jednog kluba. To je specijalna jedinica, poput marinaca. Sve je organizovano, primjerna djeca, primjerni učenici. Ovo su najbolji ambasadori naše zemlje – ponosno je kazao otac i trener Zijad Sipović za Hayatovu emisiju “Otvoreni studio”.

Emina smatra kako je ključ svakog uspjeha psiha.

  • Važno je da budemo psihički stabilni. Što se tiče borbe, psiha igra najbitniju ulogu i čvojek mora biti stabilan – navela je za Hayat Emina Sipović.
Izvor: hayat.ba