Prehrana za dobro raspoloženje: Pomaže prilikom tmurnih i depresivnih dana

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi nedavno objavljeno znanstveno istraživanje

Mnogi tvrde kako je januar uvjerljivo najdepresivniji mjesec. Visoki troškovi kraja godine, višak kilograma, tmurno vrijeme… Sve su to razlozi zbog kojih se mnogi žale na osjećaj manjka entuzijazma i energije, a često i depresivne epizode.

Jedno od rješenja koje pomaže u povratku osjećaju stabilnosti i optimizma nalazi se u prehrani, tvrdi znanstveno istraživanje objavljeno u The British Medical Journal.

Riba s povišenim udjelom masnoće

Morska riba poput lososa, skuše i tune bogata je omega-3 masnim kiselinama, poznatima kao najzdraviji izvor masnoća koje možemo unijeti u svoj organizam.

Djeluju protuupalno i imaju direktan utjecaj na rad mozga jer reguliraju neurotransmitere zadužene za balansiranje raspoloženja.

Brojna istraživanja dokazala su povezanost manjka omega-3 masnih kiselina s poremećajima poput depresije i anksioznosti, a dokazano je i kako većina ljudi ove zdrave masnoće unosi ispod preporučene razine.

Jogurt

Bakterija naziva Lactobacillus proizvodi hormone serotonina i dopamina koji nam pružaju osjećaj sreće’, piše u istraživanju objavljenom u magazinu Natural.

Ovu feel-good bakteriju najlakše ćete unijeti putem jogurta, kefira i kiselog kupusa, a osim ugodnih emocija, učinit će vas i otpornijima na stres.

Orašasti plodovi

Manjak magnezija uzrokuje osjećaj nervoze i tjeskobe te smanjuje kvalitetu sna, a njegov manjak možemo nadoknaditi kroz unos orašastih plodova.

Bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, ali i chia sjemenke te sjemenke buće i sezama, osigurat će nam dovoljan unos magnezija za povratak ugodnijih emocija.

Banana

Banana je prava riznica serotonina, hormona sreće! Bogata je vitaminom B6 i vlaknima, a kombinirana s bakterijom Lactobacillus, stvara savršene preduvjete za poboljšanje raspoloženja!

Dodatan bonus je što utieče na kvalitetu sna, a svi znamo koliko je on važan za cjelokupno zdravlje tijela i uma.

Izvor: avaz.ba