Erdoganova poruka Zapadu povodom desete godišnjice sirijske krize: Pred vama su tri opcije

Akcije čovječanstva u Siriji bit će krajnje mjerilo naše iskrenosti. Vjerujem da je uspostavljanje mira i stabilnosti u regiji vezano za iskrenu i snažnu podršku Zapada Turskoj, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u članku koji je napisao za “Bloomberg”, povodom 10. godišnjice od početka sirijske krize, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je kako su danas pred Zapadom tri opcije.

“Prva opcija je posmatrati događaje u Siriji s tribina pri čemu će biti izgubljeno još više nevinih života. Ovaj pristup ne samo da potkopava moralne tvrdnje Zapada, već stvara i nove prijetnje poput terorizma i ilegalnih migracija, šteteći međunarodnoj sigurnosti i evropskoj političkoj stabilnosti. Druga je mogućnost uložiti sve vojne, ekonomske i diplomatske napore potrebne za trajno rješenje. Nema razloga vjerovati da zapadni lideri, koji deset godina nisu poduzeli ozbiljne korake, imaju takvu namjeru.

Konačna i najrazumnija opcija je da Zapad da podršku Turskoj te da uz minimalni trošak i maksimalan učinak postane dio rješenja u Siriji. Ovdje su naša konkretna očekivanja jasna. Zapad prvo mora zauzeti jasan stav protiv YPG-a, koji napada sigurna područja i podržava krvavi režim. Umjesto toga, treba ulagati u mir i stabilnost pružajući potrebnu podršku legitimnoj sirijskoj opoziciji. Pored toga, pozivamo zapadne zemlje da preuzmu svoj dio odgovornosti za okončanje humanitarne krize. Ne dijeljenje tereta s Turskom može izazvati novi val migracija prema Evropi. Na kraju, zahtijevamo da Zapad ulaže u sigurna područja unutar Sirije i jasno podrži ovaj mirovni projekat. Moramo pokazati svijetu da za Siriju postoji demokratska i prosperitetna budućnost”, poručio je Erdogan.

Naglasio je da je Turska, predvodeći humanitarnu pomoć, boreći se protiv terorističkih organizacija u prvim redovima i pružajući aktivni doprinos diplomatskom procesu, dokazala da je jedina zemlja koja će u Siriji uraditi ono što je potrebno.

“Administracija Bidena trebala bi sarađivati s nama kako bismo okončali tragediju u Siriji i odbranili demokratiju te tako održati svoja obećanja data tokom perioda kampanje. Turska nacija spremna je podržati bilo koju inicijativu koja služi interesima sirijskih susjeda i doprinosi regionalnom miru i stabilnosti”, zaključio je Erdogan u članku za “Bloomberg”.

Izvor:saff.ba