IZ MESSERA, JEDINOG PROIZVOĐAČA KISIKA U BIH PORUČILI: SITUACIJA JE ALARMANTNA, ČINIMO SVE KAKO BI NABAVILI DOVOLJNE KOLIČINE

Situacija sa nabavkom medicinskog kisika je alarmantna, iako smo za ovu sedmicu osigurali potrebne količine, kaže Avdo Dedić, direktor Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, medicinski kisik, neophodan za borbu protiv koronavirusa, nabavlja se iz sestrinskih firmi i iz Zapadne Evrope, Francuske i Njemačke.

  • Sinoć je došlo do zastoja na granici Slovenije i Hrvatske, zbog čega je zaustavljena jedna naša cisterna. Kako bismo gubili što manje vremena, jedna naša cisterna je na putu za Hrvatsku kako bi se preuzeo kisik.
  • Također, sinoć su nam stigle dvije cisterne iz sestrinske kompanije iz Hrvatske. Ako bude, tako da kažem rupe u snabdijevanju, uzet ćemo određene količine iz našeg postrojenja u Zenici. Činimo sve kako bismo nabavili kisik, osigurali prijevoz i bili pravovremeni, a to je zaista teško u ovim vanrednim okolnostima – ističe Dedić.

Sagovornik je apelovao na svijest građana.

  • Molim Bosance i Hercegovce da poštuju mjere, jer medicinski kisik ne uzima se iz zraka, ne raste tu oko nas… Treba ga proizvesti, nabaviti, dopremiti ljudima koji se bukvalno bore za život. Imajmo tu na umu u ovo teško vrijeme – poručio je Dedić za Faktor.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u jutrošnjem izvještaju su obavijestili javnost i o stanju s medicinskim kisikom.

  • Kisik smo sinoć tankovali u sve silose, rangere i boce, ali potrošnja je ogromna. Količine koje sada imamo bit će dovoljne za 48 sati – kazala je jutros prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Izvor:hayat.ba