Ne tuguj: Tvoj dan je samo tvoj

Čovječe, kada osvaneš ne očekuj noć. Živjet ćeš samo ovaj dan, ne prethodni koji je prošao zajedno sa svojim dobrom i zlom, niti budući koji tek treba nastupiti. Sunce će te zasigurno grijati samo danas. Znaj da je čitav tvoj život sadržan u jednom danu. Stoga, sve svoje misli podredi ovome danas, kao da si u njemu rođen i da ćeš u njemu umrijeti. U suprotnom, tvoj će život biti na raspuću između opsesije za prošlošću, njenim brigama i nedaćama, i očekivanja budućnosti, njenih utvara i strašnih opsjeda. Svu svoju koncentraciju, zalaganje, kreativnost i trud usmjeri samo u danu u kom živiš. Danas moraš skrušeno obavljati molitve, podrobno čitati i razumijevati Kur’an, temeljito izučavati, srcem zikr činiti, biti umjeren u svim stvarima, pristojan u ophođenju s ljudima, zadovoljan stečenim, brinuti se o svom izgledu, čuvati zdravlje i biti od koristi drugima.

U danu u kom živiš rasporedi vrijeme. Od minuta načini godine, od sekundi mjesece. Posij dobro,  lijep primjer daj, traži oprost za grijehe, sjeti se svog Gospodara, za put na Drugi svijet, pripremi se. U ovom danu živi sretno i radosno, spokojno i sigurno, budi zadovoljan opskrbom koja ti je data, ženom, djecom, poslom, domom, znanjem i položajem na kom se nalaziš.

Ono što ti dajem uzmi i zahvalan budi! ( El Earaf, 144)

Ovaj dan provedi bez tuge, nemire, srdžbe, mržnje i zavisti.

U svoje srce ukleši jednu rečenicu i nek ti stalno bude na umu: „Tvoj dan je samo tvoj dan.” Kad jedeš vruć i svjež kruh današnji, štetu ti neće pribaviti suh i prokisao kruh jučerašnji, niti onaj sutrašnji koji očekuješ.

Zašto žališ za jučerašnjom nepitkom vodom, i brineš se za sutrašnju, kada piješ slasnu i ugodnu današnju vodu?

Ako u dušu usadiš nepokolebljivu i snažnu volju, ona bi prihvatila činjenicu da „živiš samo danas”. Tako bi iskoristio svaki trenutak ovog dana da sebe izgradiš, iskoristiš svoj talent i usavršiš svoj posao. Zato kaži: „Lijepo ću kazivati samo za ovaj dan, neću psovati, grditi, nepristojno se izražavati, ni ogovarati druge. Samo za ovaj dan ću kuću svoju urediti, jer ne želim nered i zapuštenost nego urednost i nečistoću. Samo danas živim, stoga ću paziti na čistoću svog tijela, urednost svog izgleda i umjerenost u držanju, hodu i govoru.

Samo danas živim, zato ću se potruditi da budem pokoran svome Gospodaru, da molitve izvršavam što potpunije, da učinim što više dobrih djela, da se družim sa Kur’anom što više i da čitam i proučavam kakvu korisnu knjigu.

Samo danas živim, zato ću u srce usaditi sjeme dobra i očistiti ga od korova zla i grijeha, od oholosti, samoljublja, licemjerstva, zavisti, mržnje, zlobe i loših misli.

Samo ću danas živjeti, zato ću biti od koristi drugima, lijep primjer im davati, bolesnika posjetiti, ići na džennazu, izgubljenog uputiti, gladnog nahraniti, čovjeku u nevolji pomoći, za mazluma se zauzeti, za nemoćnog zalagati, nesretnika utješiti, učenome poštovanje ukazati, djetetu se smilovati i starca uvažavati.

Samo danas živim, a prošlost se okončala, nestala, zašla poput sunca. Zato za njom neću plakati, neću joj ni trenutak svoje pažnje pokloniti, jer nas je ona napustila, otišla i neće nam se više nikada vratiti.

A što se tiče budućnosti, ona leži u svijetu nepoznatog, zato se ne želim zamarati snovima i dušu predavati iluzijama, jer sutra je ništa, još nije stvoreno, niti ikakvog spomena ima.Čovječe, tvoj dan jeste samo tvoj dan. Kako li je divna ova rečenica što stoji u rješniku sreće za one koji žele ljepši i svjetliji život.

Iz knjige: Ne tuguj autor Aid el-Karni

Izvor:Akos.ba