EU ozvaničila upotrebu COVID pasoša: Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje

Šefovi tri vodeće institucije Europske unije danas su potpisivanjem finalne uredbe ozvaničili upotrebu COVID pasoša, koji omogućava slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali predsjedavajući Europskog parlamenta David Sassoli, Vijeća Europske unije Antonio Costa i Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Digitalni COVID certifikat EU je simbol onoga za šta se Europa zalaže. Europa koja ne posustaje kada je stavljena na kušnju. Europa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima. Naša unija je ponovo pokazala da najbolje radimo kada radimo zajedno”, kazao je Costa, premijer Portugala, zemlje članice koja trenutno predsjedava Vijećem EU.

Dodao je kako je propis o digitalnom certifikatu dogovoren u rekordnom roku od 62 dana, piše N1

“Možemo biti ponosni na ovo veliko dostignuće. Europa koju svi znamo i koju želimo natrag je Europa bez barijera. EU certifikat će građanima omogućiti da uživaju ono najopipljivije i najdraže pravo u EU – pravo na slobodno kretanje”, istakao je Costa.

Cilj digitalnog dokumenta je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nositelje ovog dokumenta od ograničenja poput karantene.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavat će se na svim službenim jezicima EU. Pokrivat će informacije o nositelju kao što su prebolovan COVID-19, obavljena vakcinacija ili testiranje na prisustvo korona virusa.

Izdavanje certifikata se neće naplaćivati.

Uredba stupa na snagu 1. jula 2021 i ostaje na snazi 12 mjeseci.

Obraćajući se novinarima nakon ceremonije potpisivanja, predsjednica Europske komisije je kazala kako se građani mogu radovati ljetu nakon uspješne kampanje vakcinacije i uvođenjem COVID certifikata.

Izvor:radiosarajevo.ba