Milanović nije uspio u dokument NATO-a “ugurati” konstitutivne narode u BiH?!

Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da je “to riješeno u pola minute”

Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju samita NATO-a ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazuma, tek nakon šest dana insisitiranja, izjavio je u u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u nedjelju zaprijetio da neće dati suglasnost za završni dokument samita ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definira kao država triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana.

– Ne volim riječ “zaprijetio” nisam zaprijetio ali nakon šest dana ignorisanja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu – izjavio je novinarima Milanović po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 30 država članica NATO-a, javlja Hina.

Pojasnio je da ga je u nedjelju nazvao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i da je “to riješeno u pola minute”.

– Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Daytonski mirovni sporazum. To je mala stvar za ovaj samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas je to ‘big foot’ (veliki korak) – izjavio je Milanović.

Hrvatskoj je prihvatljivo sve ostalo u u tekstu završne deklaracije koja ima pedesetak stranica.

– Sve drugo uz neke nijanse Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije – rekao je.

Milanović ne vjeruje da će stići razgovarati s novim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

– Mislim da on ima važnije posla – kaže hrvatski predsjednik.

Prema diplomatskim izvorima Hrvatska je ustrajavala da se u deklaraciji spomenu tri tačke: Daytonski mirovni sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma u BiH.

Milanović je potvrdio da je dokument ubačena odrednica Daytonskog mirovnog sporazuma. Što se tiče ostale dvije, “konstitutivnih naroda” i “izborne reforme”, nema zvanične potvrde da je to prošlo.

Izvor:fokus.ba