Finci izumili novi sport, zimski ali neobičan

Finci su jedna od nacija koji striktno izbjegavaju okupljanja i zatvorene prostore u doba pandemije, ali zbog toga nisu napustili zdrave navike nego su našli nove načine da ih upražnjavaju.

Jedan od “sportova” koji su uveli u svoju svakodnevnicu je trčanje, ali na malo neobičan način – u vunenim čarapama.

Finsku su pokrile velike količine snijega ove zime, a trčanje na bijelom pokrivaču u čarapama je jedinstvena vježba, ali osigurava i jedinstven osjećaj slobode, kaže Pekka Parviainen, helikopterski pilot i strastveni bosonogi trkač.

“Ovo je tradicionalna finska ludost, mislim da se svi slažemo”, kaže Pekka u društvu grupe trkača u parku Nuuksio, nedaleko od glavnog grada Helsinkija.

“Radi se o unutrašnjem zadovoljstvu. Mislim da se radi o dobrom sportu, jakoj vježbi, ali opet to je samo sreća”, dodaje.

Trčanje u čarapama u Finskoj je popularizirano prije par godina ali tokom toplih mjeseci. S druge strane, u ovoj zemlji je tradicionalan “sport” trčanje kroz snijeg i skok u smrznuto jezero nakon saune.

Trčanje po snijegu u čarapama se smatra jedan korak dalje.

“Možete to učiniti prilično lagano ili jače po dubokom snijegu kao što smo to učinili mi sada. Ali osjećaj nakon toga je jednostavno sjajan. Dobijete dobru masažu stopala”, rekao je Parviainen.

Toplih vunenih čarapa ne manjka, jer su Finci bili vrijedni tokom dugih zimskih dana provedenih u zatvorenom i izolaciji.

Parviainen preporučuje nošenje najmanje dva, po mogućnosti tri para vunenih čarapa kako biste izvukli maksimum iz jednog treninga trčanja. (N1)

Izvor.Tuzlanski.ba