Lista Evropski tim za Nikšić koju predvodi stranka crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat na lokalnim izborima. Međutim, preliminarni rezultati pokazuju da dvije drugoplasirane liste imaju većinu potrebnu za formiranje vlasti.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 18 mandata. Na drugom mjestu je lista koju predvodi Demokratski front (DF), za Budućnost Nikšića sa 11 mandata, dok je trećeplasirana lista Mir je naša nacija koju predvode demokrate sa 10 mandata. Po jedan mandat osvojile su i liste Crno na bijelo koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića, kao i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića. Tako da bi stranke i koalicije koje na državnom niovu čine vladajuću koaliciju, prema dosad obrađenim podacima, trebale imati većinu u lokalnoj skupštini te formirati vlast.

Jučerašnji izborni dan u Nikšiću obilježile su brojne tenzije i optužbe za neregularnost izbornog procesa. Uprkos apelu nadležnih organa da se izbjegnu masovna okupljanja, to ipak nije spriječilo pristalice liste “Za budućnost Nikšića”, ali i drugih, koji su se okupljali širom grada. Tako su se mogle vidjeti duge kolone auta, paleći baklje i ističući srpske zastave.

Predizborna kampanja prosprskih snaga u Nikšiću i ovaj put se vodila i izvan granica Crne Gore, te je tako izašla iz okvira lokalnog karaktera. Poznati novinar iz Srbije Tomislav Marković nedavno je objavio podatak da je u srpskim medijima u drugoj polovini februara objavljeno 4.730 tekstova o Crnoj Gori, a u više od hiljadu tekstova tema su bili izbori u Nikšiću. To dovoljno govori o atmosferi koja je zavladala tamošnjom medijskom sferom.

Zainteresiranost srpskih nacionalista i osuđenih ratnih zločinaca za Nikšić, najbolje se ogledala na kontroverznoj TV Happy, gdje je napravljen poseban serijal pod nazivom “Bitka za Nikšić”, na kojem su učešće imali standardni gosti ove televizije, velikosrpski ideolozi i osuđeni ratni zločinci poput Vojislava Šešelja ili Nikole Šainovića.

Tako smo imali prilike da čujemo Šešeljevu poruku: “Nikšić je ponos srpstva, pozivam ljude da glasaju za koaliciju ‘Za budućnost Nikšića'”, a oglasio se i Vojin Ražnatović, sin ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, koji je iz Amerike poručio da će 14. marta popiti kafu u “oslobođenom Nikšiću”.

Na oko mjesec prije održavanja lokalnih izbora u Nikšiću, imali smo priliku vidjeti i brutalne prijetnje upućene Bošnjacima. Na zidu jedine očuvane džamije u Nikšiću, od ukupno njih devet koje su bile na ovom području, osvanuli su natpisi “Srebrenica”, “Turci”, “Nikšić biće Srebrenica”.

Ovakve, nimalo bezazlene poruke, nameću pitanje sigurnosti Bošnjaka i muslimana u Crnoj Gori.

– Bošnjaci u Nikšiću su brojčano marginalni i nisu mogli utjecati mnogo na krajnji ishod rezultata. Nažalost, još niko nije odgovarao za zastrašivanje muslimana i pisanje šovinističkih grafita. Mislim da muslimani trebaju ostati pribrani i da ne smiju nasjedati na bilo čije provokacije – kazao je u razgovoru za Faktor Džemo Redžematović, glavni imam Medžlisa IZ za Podgoricu i Nikšić.

 

SSSSSSS

Redžematović ističe da su ovi izborni rezultati volja građana, ali je i izrazio zabrinutost prisutnošću pročetničkih i šovinističkih snaga.

– Izborni rezultat je realna volja građana. Kakav je, takav je i s tim se mora živjeti. Izbori su bili bitni za sve građane Crne Gore, ne samo za Nikšićane i to se moglo vidjeti na nezapamćenoj medijskoj halabuci predvođenoj iz Srbije i manjeg bh. entiteta. Iskustvo nas uči da ne možemo pogriješiti ako uradimo suprotno od onog čemu Srbija teži. Nažalost, ovog puta pročetničke i šovinističke snage su uzele primat. Njima su se pridružili i salonski četnici ogrnuti u plašt demokratije i prazne multikulti priče i one “svi smo mi jednaki” – istakao je.

Na pitanje kakav je položaj Bošnjaka u Nikšiću bio do sada, Redžematović je kazao da je položaj manje-više jednak sa ostalim građanima, ali da su na ivici egzistencije. Također je kategorično naglasio da Crna Gora nije dovedena u opasnost od strane Bošnjaka, kako su to neki tvrdili.

– Položaj Bošnjaka u Nikšiću se mora popraviti jer su oni na ivici egzistencije. To treba imati na umu nova vlast i ne smije praviti greške prethodne vlasti. Socijalna pravda i stabilna ekonomska politika garant su opstanka Bošnjaka u Nikšiću kao i svih ostalih građana, u protivnom, nastavit će se emigracija stanovništva i negativan trend nataliteta. Dosadašnji položaj Bošnjaka u Nikšiću je manje-više jednak sa ostalim građanima. Velika je nezaposlenost i oskudica, i svi zajedno se moramo okrenuti ekonomskim pitanjima, a manje nacionalističkim koja nas razdvajaju. Mi treba i moramo zajedno živjeti jer smo usmjereni jedni na druge. Crna Gora nije dovedena u opasnost od strane Bošnjaka – zaključuje Redžematović.