Mađarska sutra donira 49.032 PCR testa za bolnice u BiH

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto sutra će na sarajevskom aerodromu ministru civilnih poslova u Vijeću ministara Ankici Gudeljević donirati 49.032 PCR testa za bolnice u Bosni i Hercegovini.

Testove, vrijedne 163.850.976 forinti (oko 445.000 eura), donira Nacionalni generalni direktorat Mađarske, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Simboličnom uručenju testova, osim Sijarta i Gudeljević, trebalo bi da prisustvuju i predstavnici nadležnih zdravstvenih vlasti Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Primopredaja testova bit će upriličena nakon slijetanja Sijarta na Međunarodni aerodrom u 12:10 sati, a zainteresovani novinari treba da dođu najmanje 20 minuta prije događaja, koji će biti organizovan sa spoljne strane novog VIP salona.

Tokom boravka u Sarajevu, Sijarto će imati i bilateralni sastanak s Gudeljević, tokom kojeg je predviđeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti sporta između Ministarstva za ljudske kapacitete Mađarske i Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara. (Srna)

Izvor:Tuzlanski.ba