Guverner Centralne banke BiH: Ne damo pare politici, budite mirni

Konvertibilna marka stabilna u potpunosti! Para ima! Ne damo pare politici, budite mirni, kazao je Senad Softić, guverner Centralne banke gostujući u emisiji Centralni dnevnik na Face TV.

– Kratko i jasno, neću Dodiku dati pare koje traži! Centralna banka brani stabilnost marke! Za svaku kovanicu mi garantujemo protuvrijednost u eurima! Depozitna vrijednost je 13,7 milijardi KM! Ne postoji višak u Centralnoj banci! 800 miliona služi da eventualno pokriće! Nećemo dati Dodiku 800 miliona, to je protuzakonito! To bi ugrozilo stabilnost! Centralna banka ne može finansirati budžete, kreditirati privredu ili vlast! Kad bi se taj zakon promijenio, ugrozio bi konvertibilnost marke, istakao je Softić. Dodao je da su pare koje ima Centralna banka u obveznicama Njemačke, Austrije, da ih može prodati ako bude zatrebalo

– Dio keša je u trezorima. Van naših trezora imamo šest milijardi KM, oko milijarde je u trezorima komercijalnih banaka. Pet miliona vrtimo između sebe! U trezoru Centralne banke imamo dovoljno para u kešu, dodao je Softić. Naglasio je da je BiH potrebna milijarda i po od Međunarodnog monetarnog fonda da riješi ekonomske probleme, ali i da su potrebne.

– Trebaju nam reforme. Reforme su u korist jačanja ekonomskog prostora BiH, poručio je Softić. Posjetio je da Centralna banka ima jedinstveni registar pravnih i fizičkih lica u kojem stoji koji računi su blokirani. – Preko reforme jedinstvenog registra se može se upratiti trag novca, može se saznati gdje neka osoba ima račune i u kojim bankama, dodao je zagovarajući da registar računa fizičkih lica bude na nivou Centralne banke, a što je bio jedan od uslova MMF za novi aranžman. Govoreći o gradnji poslovne zgrade Centralne banke u parku Hastahana, kazao je da Banka očkeuje dozvolu Općine Centar.

– Gradit ćemo park Hastahana. Opštinsko vijeće Centra usvojilo regulacioni plan, mi smo aplicirali, završili formalnosti, platili, uknjižili taj objekat. Platili smo ga četiri i po miliona i rentu oko 800.000 KM. Predali smo opštini idejni projekat za urbanističku saglasnost, očekujemo dozvolu. Sada odlučuje načelnik Mandić. Autom bi se ulazilo u trezor ispod banke. Ispod će biti tri nivoa – centrale, trezori, server sobe… Pričalo se da neće biti parka, da ćemo prodati dio nekome, da će vojska čuvati banku. To je neutemeljeno, istakao je Softić.

Guverner je takođe najavio novi dizjan novčanica konvertibilne marke. (Indikator.ba)

Izvor:Tuzlanski.ba