BUDUĆNOST JE POČELA: NA BANKOMATIMA ĆE SE NOVAC USKORO MOĆI PODIZATI BEZ KARTICA, EVO KAKO

Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima.

U budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namijenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo – pogledati bankomat.

Takvi se bankomati već koriste u svijetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela koristiti i jedna španska banka 2019.

Da bi na bankomatima kartice mogla zamijeniti biometrija vjeruju i u OCBC Banku u Singapuru te je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprečavaju prijevare i korištenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju napraviti jeste upisati svoj jedinstveni identifikacijski broj te stati ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica.

Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućit će nove opcije poput podizanja gotovine s bankomata. Upravo se za te dvije akcije – pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Pored toga, singapurska banka s vremenom namjerava dodatno proširiti mogućnosti korištenja bankomata s implementiranom opcijom prepoznavanja lica te bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac itd, piše ZDnet.

Izvor:hayat.ba