Prvi ženski romski bend na svijetu: Djevojke pjesmama odgovaraju od rane udaje

Glasno i jasno pjevaju o najvećem problemu u svojoj zajednici – ranoj udaji od koje žele da odvrate sve svoje vršnjakinje

Angažovani tekstovi pjesama uz kombinaciju repa, hip-hopa i romske muzike, kao i tradicionalni i moderni ples, ono je što prvi ženski romski bend na svijetu “Pretty Loud” čini prepoznatljivim. Čini ga 12 djevojaka od 14 do 27 godina iz Niša i Beograda. Tokom sedam godina rada, kvalitet su dokazale i nastupom u Londonu, a vježbaju s istim entuzijazmom kao na početku. Ekipa Anadolu Agency (AA) posetila je probu niškog djela benda.

Glasno i jasno pjevaju o najvećem problemu u svojoj zajednici – ranoj udaji od koje žele da odvrate sve svoje vršnjakinje. U pjesmi “Nemam dva života” govore da djevojka, i pored toga što je zaljubljena, ne treba da stane pred matičara prije nego što ostvari i svoje druge snove – da završi školu, stekne životno iskustvo, zaposli se…

Ove djevojke ruše stereotipe. Svijetu na engleskom, romskom i srpskom jeziku poručuju da diskriminaciji Roma i kršenju ženskih prava nema mjesta. Za sebe i nove generacije traže društvo koje ih uvažava i u kom se poštuje jednakost.

Zlata Marinković ide u drugi razred Medicinske škole, a bendu se priključila još kao desetogodišnjakinja.

“Tad još nismo bile aktivne zato što smo bile mlade, ali smo uspjele, već dve godine nam traje popularnost. Ljudi su se zainteresovali za nas, pogotovo mladi kojima se i obraćamo svojim pjesmama”, kaže Zlata.

Muzika je, dodaje, njen život i ono što je pokreće, ali i ono što može promijeniti svijet na bolje.

“Ovdje sam došla zato što sam uvidjela kakva je bila situacija kod nas Roma. Bila je česta rana udaja, a meni se to uopšte nije svidjelo. Dopala mi se ideja da pišemo tekstove o temama koje nas inspirišu i tako pomognemo drugima”, govori ona.

Dodaje da svaka djevojčica i žena treba da ima svoj glas, pravo na obrazovanje, svoj stav i izbor.

“To je zapravo ono o čemu pišemo i pjevamo, a muzika je nešto najljepše kroz šta može da se iskaže neka poruka. Rep je baš slušan u 21. vijeku i mi s njim miješamo svoju tradicionalnu muziku. To jako dobro prolazi kod naše populacije, a ples je nešto što još od malih nogu znamo, što svi imamo. Osjećamo taj merak”, priča Zlata.

Njena drugarica Anastasija Amzić, maturantkinja Građevinske škole, dio je grupe od 11. godine i tu je, kaže, pronašla svoj talenat. Najveća podrška stiže od roditelja.

“Njima se jako sviđa to što radimo, što završavam srednju školu, što ću možda da upišem i fakultet. Sviđa im se što dolazim ovde i što radimo nešto za nas – žene, a nismo se, na primjer, udale i ne radimo neke loše stvari”, govori Anastasija.

Bend je nastao na muzičkim radionicama organizacije GRUBB koja od osnivanja 2006. godine u centrima u Nišu i Beogradu organizuje edukativne i umetničke programe za romsku djecu i mlade u Srbiji.

“Bend je nastao spontano 2014. godine. Pohađale su redovne mješovite muzičke radionice, i pošto su zaista imale puno toga da kažu, a nisu imale mogućnosti i vremena od muških, jer nas je bilo previše na jednoj radionici, došle su na ideju da izdvojimo radionice. Počeli smo s pjesmom, dvije, tri i onda se pokazao uspjeh na kraju”, kaže Albert Zekić.

Od osnivanja benda do danas vidi napredak u razmišljanju mladih.

“To se promenilo i mlađi sada razmišljaju šire nego prije, tako da sada prava prilika da djevojke kažu to što imaju jer će ih mlađa populacija sad prihvatiti”, smatra Zekić.

Želje djevojaka iz benda “Pretty Loud” u junu prošle godine čule su se daleko – tada su nastupile u glavnom programu festivala “Women of the World” u Londonu. Dok priželjkuju još internacionalnih nastupa, pripremaju koreografiju za spot čije se snimanje uskoro očekuje. Jednom od pjesama poručuju: “Sve što radimo, radimo za buduće generacije žena koje će doći posle nas i koje treba da imaju veću ravnopravnost nego što je mi danas imamo”.

Izvor.haber.ba