Naučnici tvrde: Koronavirus osim pluća napada i ovaj organ

Naučnici su prikupili dovoljno dokaza o oštećenju srca kod pacijenata sa koronavirusom

Tri četvrtine preminulih od koronavirusa imali su virus u srcu, pokazalo je najnovije istraživanje srčanog tkiva. Kako je objavio američki naučni časopis Science.mag žrtve su imale abnormalne aritmije srca prije nego što su preminule.

Ova najnovija studija, navodi se, nudi uvid u to kako bolest može da ošteti srce i kako određeni tretmani mogu da pomognu da se spriječi fatalan ishod. Naučnici su prikupili dovoljno dokaza o oštećenju srca kod pacijenata sa koronavirusom, a pokazalo se da su pojedini pacijenti imali povišen nivo troponina, molekula koje se oslobađaju u krvi kada dođe do oštećenja srca.

Neki su dobili upalu srčane kese koja okružuje srce, a došlo je i do upale samog srca, međutim, nije jasno da li je ove probleme uzrokovao koronavirus koji je napao srce direktno ili je sve posljedica preaktivnog imunološkog odgovora.

Istraživanje je obavljeno u Općoj bolnici u Mašačusetsu, na oko 1.000 komada srčanog tkiva, a vršilo se na više od 20 uzoraka od 41 pacijenta. Kako se navodi, pokazalo se da je koronavirus bio prisutan u 30 srca.

Izvor:avaz.ba