I OVO JE BIH: DARIO POSTI SEDAM DANA MJESECA RAMAZANA ZBOG SVOJIH PRIJATELJA

Da je Tuzla multietični grad gdje se vjera i religioznost itekako poštuju, a različitosti zaista uvažavaju vidjeli smo na stotine puta.
Jedan lijepi primjer ovakvog uvažavanja jeste i Dario Matić koji je, iako je sin pravoslavca i katolkinje, a u vezi je sa muslimankom odlučio postiti sedam dana mjeseca ramazana.

Dario je, kako sam navodi, odlučio se na ovu aktivnost zbog svojih divnih prijatelja koji ga već godinama unazad redovno zovu na iftarska druženja. Prvog dana posta, kaže Dario osjećao se odlično a pred njim je još šest dana posta.
Mjesec ramazan mubarek je mjesec u kojem treba nastojati što više poštovati i uvažavati svoje i tuđe, odnosno u miru i blagostanju njegovati komšijske, prijateljske i rodbinske odnose.


Dario je jedan od onih koji pokazuju da je ovaj mjesec zaista i odabran.

Grad ko grad, ali ljudi su posebni. Otac mi je pravoslavac, majka pokojna katolkinja, djevojka muslimanka, moji prijatelji većnom muslimani. Ne osjeti se ko je ko. Nacionalizam je za ljude niže vrijednosti – kaže on te dodaje:

Na iftaru sam par godina, tokom svakog mjeseca ramazana me zovu, da budem sa njima. Ove godine iz poštovanja, iz solidarnosti sam odlučio makar sedmicu da radim što i oni rade. Ne jedu i ne piju tokom dana, poste. Tako sam i ja jutros u 04:20 i tek naveče u 19:12. Obavili su iftar, iftario sam sa njima. Jedan od najvećih “krivaca” je i moj prijatelj Edin Edo Hadžić. Zaista sam uživao u današnjem danu, imam još šest dana kako sam si obećao – navodi Dario.
Izvor:hayat.ba