Uživo / Protesti ispred OHR-a: Veliki broj građana na ulici, traže da Schmidt ne degradira državu

Ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građani ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH.

Kao organizator protesta su najavljeni Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” te neformalna grupa građana “Restart”. U najavi protesta organizatori su naveli da žele spriječiti političko nasilje.

14:15 – Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava. U svom govoru je iznijela veliki broj kritika na račun rada visokog predstavnika.

“Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali povjerenje gtrađana i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta”, istakla je Zornić.

Azra Zornić se obraća okupljenim građanima (Foto: T. S./Klix.ba)
14:12 – Mirne demonstracije su zvanično počele puštanjem državne himne, a nakon što je završena prisutni su počeli uzvikivati “Bosna, Bosna”.

14:08 – U pozadini se čuje muzika, a građani traže da visoki predstavnik svojim odlukama ne degradira državu. Ipsred sjedišta OHR-a je okupljeno skoro 2.000 ljudi.

13:55 – Reporteri Klix.ba javljaju da je blokiran saobraćaj ispred OHR-a, tako da se onima koji namjeravaju vozilima prolaziti u pravcu Grbavice ili Skenderije imaju na umu da je cesta blokirana.

13:29 – Kako javljaju reporteri portala Klix.ba građani se već okupljaju u parku prekoputa zgrade OHR-a. Nezvanično u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.
13:27 – Okupljeni građani drže transparent “Schmidt go away, OHR stay”. Nedaleko od mjesta okupljanja parkiran je i veliki broj autobusa kojima su građani stigli. Pred OHR-om se već nalazi više stotina građana.

Foto: T. S./Klix.ba
Rok za formiranje Vlade FBiH ističe 6. aprila. I uprkos tome što je predsjednica FBiH Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju vlade, da bi se to dogodilo saglasnost moraju dati i oba potpredsjednika FBiH, dakle i Igor Stojanović i Refik Lendo.

Od ranije je poznato da Lendo ne želi dati potpis za vladu u kojoj nema SDA, od danas je potvrđeno ni da Stojanović, barem za sada neće dati saglasnost zbog neslaganja sa pojedinim prijedlozima za ministre.

Poruke organizaora protesta:

Ne damo suverenitet Bosne i Hercegovine

Ne damo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje

Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u Bosni i Hercegovini

Ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade

Odbijamo bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu

Ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države

Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u Bosni i Hercegovini

Zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava

Zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama

Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika

Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma

Izvor:klix.ba