Igman uvodi novu liniju za proizvodnju municije: Proizvodit ćemo i do 50 miliona metaka

Igman d.d. Konjic, svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije, započeo je sa uvođenjem nove opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura, čime će povećati kapacitet za cca 50 miliona komada municije ovog kalibra.

Proizvodni kapaciteti Igman d.d. Konjic, lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu, popunjeni su do kraja tekuće godine, pa shodno tome u ovoj kompaniji očekuju da će 2021. za njih biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina, pišu Poslovne novine

Prema riječima Đahida Muratbegovića, generalnog direktora Igman d.d. Konjic, još prošle godine najavili su realizaciju ugovora o nabavci opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura.

Investirali više od 20 miliona KM

„Iz objektivnih razloga, a to je poslovanje u okolnostima pandemije, pribavljanje dozvola, neophodna testiranja itd, nabavka ove opreme nije mogla biti ranije izvršena. Ali na zadovoljstvo naših kupaca i naše zadovoljstvo, možemo reći da je realizacija instalacije novog pogona krenula. Uvođenjem nove opreme planiramo povećanje kapaciteta za cca. 50 miliona komada municije kalibra 7.62 mm“, naglasio je Muratbegović.

Kada je riječ o investicijama, u Igman d.d. Konjic uvijek ističu da su u posljednjih četiri-pet godina iz vlastitih sredstava investirali više od 20 miliona KM u kompaniju, te da kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravaju zadržati isti kurs. Sve to ne bi bilo moguće, kako navodi dalje Muratbegović, bez postignutih izvrsnih poslovnih rezultata.

Prihod cca 76 miliona KM u prvoj polovini 2021.

„Naši polugodišnji finansijski izvještaji pokazuju da smo u prvoj polovini 2021. imali prihode nešto veće u odnosu na 2020. i oni iznose cca. 76 miliona KM. Također, u prvih pola godine i rashodi su bili veći, prvenstveno zbog rasta cijena materijala na tržištu, tako da ostvarena dobit u prvih šest mjeseci iznosi cca. 4,6 miliona KM. Realno je očekivati da će naši prihodi do kraja 2021. u određenom iznosu biti veći u odnosu na 2020.“, tvrdi Muratbegović.

U planu poslovanja za 2021. godinu u Igman d.d. Konjic su pandemiju COVID-19 uvrstili u kategoriju vodećih rizika.

„Imali smo nesreću da je naš kolektiv među prvima u BiH bio pogođen koronavirusom, tako da smo cijelu 2020. godinu poslovali u specifičnim uslovima pandemije. U pojedinim periodima s posla je izostajalo i do 300 radnika, bilo zbog kontakta sa zaraženom osobom ili su i oni sami bili zaraženi. Na sreću, u 2021. godini nemamo velikog odsustva s posla zbog COVID-a. Zdravlje ljudi je važnije od broja proizvedenih komada i to je pristup koji ćemo imati dok poslujemo u okolnostima pandemije“, naglasio je Muratbegović.

Odgovoran pristup i spremnost na vanredne situacije rezultirao je stabilnom poslovanju fabrike i ostvarenju zacrtanih planova proizvodnje u 2021. godini.

Kompletan tekst čitajte na OVOM linku.


Izvor:Radiosarajevo.ba