Hrvatska: Sve više oboljelih među mladima od 12 do 19 godina

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije danas je poručio kako je sve više oboljelih među mladima te kako će valjanost Covid potvrda biti produžena na 12 mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).
Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš je istaknuo kako je među novooboljelima najveći broj necijepljenih s obzirom na to da devet od 11 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja nisu bili cijepljeni.
Ministar Beroš je rekao kako su cjepiva protiv koronavirusa dizajnirana za ranije varijante virusa i ono je prema pretpostavkama učinkovito preko 92 posto na starije varijante.
Učinkovitost cjepiva prema CDC-u na delta soj je oko 70 posto, naveo je Beroš.
“Sreća je da cjepivo toliko reagira na ovaj novi soj. Moglo se dogoditi da ne reagira, da je mutacija bila veća. Razvija se i cjepivo koje je dizajnirano za delta soj”, rekao je ministar Beroš.
Testiranje zdravstvenih radnika planirano je dva puta sedmično i testiranja će na početku biti besplatna, ali tako ne može biti dovijeka, kazao je ministar.
“Onaj tko se neće testirati neće moći raditi”, poručio je Beroš. U zadnjih sedam dana hospitalizirano je 518 ljudi, od kojih nije bilo cijepljeno njih 374, što je 73 posto. Na respiratoru su bile 72 osobe, od kojih 60 nije bilo cijepljeno.
“Preminulo je 85 osoba, od kojih 65 nisu primile niti jednu dozu cjepiva”, naveo je Krunoslav Capak.
U zadnjih 24 sata u hrvatskim školama zabilježeno je 260 novooboljelih školaraca koji čine oko 20 posto ukupno oboljelih posljednjeg dana.
Među nenastavnim osobljem je 46 oboljelih, a među nastavnim osobljem 215 osoba, naveo je Capak te dodao kako u školama u samoizolaciju idu samo kontakti, učenici iz iste klupe ili koji su sjedili dva metra od oboljelog učenika, ali ne i cijeli razredi.
“Zadnjih mjeseci smo imali novooboljele od 30 do 39 godina, a od 14. rujna je preuzela dobna skupina od 10 do 19 godina”, dodao je Capak.
Šef Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović izjavio je kako je odlučeno je da će Covid potvrde trajati 12 mjeseci, a ta odluka će stupiti na snagu 1. oktobra.
Izvor:Tuzlanski.ba