“Povući ćemo ljude iz Vijeća ministara, zabranit ćemo rad SIPA-e i Tužilaštva, ako to ne žele onda BiH ne zaslužuje postojati”

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pozvao je večeras na zasjedanje Narodnu skupštinu Republike Srpske, te da se u njoj poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Ono što u Dejtonu piše, BiH može imati jednog predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, ostale ljude ćemo povući iz Vijeća ministara, zabranit ćemo djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i ostale hibride. Ako hoće takvu Bosnu, mi to možemo uraditi, a ako neće, onda Bosna ne zaslužuje ni da postoji, rekao je Dodik.

Ponovio je da je Christian Schmidt lažni visoki predstavnik.

– Hoćemo da kažemo da nas ne zanima nikakav visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke. Vidim da danas on piše neko pismo, da on nešto traži, šta on ima sa platama, šta on im s tim stvarima. Neka to rješava u svojoj zemlji, a ne kod nas, kazao je on u izjavi za RTRS, pozvavši građane RS-a da shvate ozbiljnost situacije.

Dodik je još dodao kako briselske diplomate i sarajevska politika ne mogu praviti zemlju.

– Briselske diplomate se uvijek nešto žure. Uvijek guraju svoje. Uvijek je bilo da ono što je ranije naznačeno u Sarajevu, tako i bude na kraju, pa nam samo ispostave zahtjev. U takvoj BiH mi nećemo da budemo, zaključio je on.

Izvor: