Izetbegović: Meni su najdraži respiratori Drager, a Bentley mi je najdraži auto, ali ne mogu ga voziti

Današnja svjedokinja u predmetu “Respiratori” u Sudu BiH Sebija Izetbegović odgovarajući na pitanja odbrane i tužitelja kazala je da nije stručnjak za respiratore, ali da su joj najdraži marke Drager.

“Meni su najdraži Drager respiratori. Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, gdje god sam se educirala. Pošto je to bilo tržište EU i svu su koristili Drager. Odrastala sam uz Drager, ono kao kad neku pjesmu volite. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima s kojima nismo imali nikakav problem. Ali ja nisam stručnjak za njih jer na njima rade anesteziolozi“, kazala je.

Na pitanje tužitelja kako joj je najdraži Drager ako nije stručnjak za respiratore, ponovila je da su joj najdraži.

“Od svih auta mi

Komentirajući ponudu firme Cubicus kazala je da nije realizovana jer je ta firma dobila četiri puta veću ponudu i da ih je prodala njima. Advokatica Vasvija Vidović je pitala da li je Svjetska banka kupila te respiratore.

“Jeste. Svjetska banka je to kupila. Sada sam se sjetila kada se spomenuli. Kupili su po četiri puta većoj cijeni“, prisjetila se. Kazala je kako je dan prije proširene sjednice Vlade FBiH u martu prošle godine, EU dala obavijest da zatvaraju granice za izvoz respiratora i medikamenata.

“Dobila sam privatno saznanje da je Turska zatvorila izvoz respiratora, jer su jednog dobavljača zaustavili i skinuli mu sve respiratore koje su išle za BiH, ne za KCUS. Nama je u tom trenutku preostala samo Koreja i Kina”, rekla je.

Na pitanje da li se na KCUS-u danas koriste respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”, Izetbegović je kazala da se koriste svih 30.

“Svi su danas u pogonu, u našem Respiratornom centru. Koriste se za invazivnu i neiznvazinu svrhu. Svi su u intenzivnoj njezi“, rekla je.

Izvor:haber.ba