Zatvorene velike trgovine u ovom dijelu BiH: “Moguć i kolaps, hrana će propasti”

Odlukom inspekcije, zatvorene su brojne velike trgovine hranom u RS-u, zbog čega se očekuje kolaps na tržištu, budući da će u manjim trgovinama doći do ogromnih gužvi.

Podsjetimo, na posljednjem zasjedanju Štaba za vanredne situacije RS-a donesena je odluka da ne smiju raditi tržni centri, a slična je odluka donesena i prošle godine, s tim što je tada pojašnjeno da se to ne odnosi na trgovine hranom.

Sada je to izostavljeno iz odluke, a trgovci su već danima upozoravali da će to izazvati konfuziju na terenu, ali nisu naišli na razumijevanje.

“Sinoć je inspekcija zašla i predstavnicima velikih trgovina hranom dala instrukciju da te objekte zatvore, ili će biti zapečaćeni.

Na taj način došlo se do situacije da su kupci, umjesto da kupuju u tim velikim trgovinama, gdje je dovoljno prostora za fizičku distancu, primorani da odlaze u kupovinu u male trgovine“, pojašnjavaju izvori Nezavisnih.

Kako dodaju njihovi sagovornici, već jutros su u nekim manjim trgovinama počele da se stvaraju gužve, a već do kraja dana, kada krene udarna nabavka, očekuje se kolaps.

Novonastala situacija imaće još jedan negativan efekat.

“Tim velikim trgovačkim lancima zalihe inače stoje u velikim marketima, tako da prijeti opasnost da ogromne količine mesa, voća, povrća i mliječnih proizvoda u narednim danima propadnu“, rekao je izvor Nezavisnih.